Tijd en prioriteit

Verzuip je en weet je niet welke taken je moet schrappen en is alles je op dit moment te veel? Lees dan dit artikel en laat deze website verder voor wat hij is. Je mag ook contact met me opnemen zodat ik je kan komen helpen. Als je echt het gevoel hebt dat het zo niet langer kan neem dan contact op met je huisarts. Heel veel succes en blijven ademhalen.

Wil je "gewoon" eenvoudiger om leren gaan met tijd, zonder dat je op dit moment acuut verzuipt, dan kun je gewoon verder lezen op deze pagina.


Tijd en prioriteit


Wanneer je eenvoudiger om wil gaan met tijd is het belangrijk om voor ogen te houden dat de manier waarop je je tijd besteedt het gevolg is van beslissingen. Net als bij spullen zal, wanneer jij niet degene bent die beslist, iemand anders voor je beslissen. Daar wordt je leven over het algemeen niet eenvoudiger van.

Het gaat bij eenvoudiger omgaan met tijd ook niet om zoveel mogelijk taken zo snel mogelijk doen. Het gaat erom dat je de juiste taken (jouw prioriteiten!) met genoeg aandacht doet om een prettig leven te leiden. Net als bij spullen. Daar gaat het ook niet gaat om zoveel mogelijk spullen in een zo klein mogelijk kastje te stoppen, maar om de juiste spullen zodanig op te bergen dat ze je tot nut kunnen zijn. Je begint bij spullen ook niet met kijken of je de ruimte wel maximaal efficiënt benut. Je begint met kijken welke spullen je eigenlijk in je leven wil houden. Bij tijd is dat hetzelfde als bij spullen. Wat wil je in je leven houden en hoe geef je dat de ruimte? Wat doet ertoe? Wat heeft prioriteit?

Tijd is op een aantal punten lastiger dan spullen en papieren. Het is minder tastbaar en je kunt niets extra krijgen. Met te veel spullen kun je nog kiezen voor externe opslag of een groter huis. Met tijd kan dat niet. Wat je wel kan doen is terugkerende taken uitbesteden door afspraken met huisgenoten te maken of betaalde hulp in te schakelen.

Soms wordt weleens gezegd tijd = geld. Ik denk niet dat dat op gaat. Tijd is veel waardevoller dan geld. Je kunt nooit extra tijd generen, of tijd sparen. Terwijl je geld kunt lenen, opsparen of meer inkomsten kunt genereren. Met tijd kan je niet zeggen ik geef deze ochtend even geen tijd uit, zodat ik vanavond dubbele uren heb. Dat maakt dat je extra zorgvuldig moet zijn als je beslissingen maakt over hoe je je tijd uitgeeft.

Als je beslissingen over je tijd bewust neemt en eerst voelt wat voor jou goed is, dan worden je dagen en weken stukken eenvoudiger. Het gaat in die zin niet om tijd, maar om duidelijkheid waar jouw prioriteiten liggen. Als je niet blij wordt van wat je doet, het je leven niet eenvoudiger maakt, waarom doe je het dan?

Er zijn een aantal oefeningen die je op weg kunnen helpen om meer grip op tijd te krijgen en meer te leven in overeenstemming met jouw prioriteiten.

Soms houdt je jezelf voor de gek. Dat is heel menselijk, maar zorgt er wel voor dat je toezeggingen doet, waar je op een later moment spijt van krijgt. Houdt de volgende principes in gedachten wanneer je toezegt om iets te gaan doen.

Daarnaast zijn er een aantal vaardigheden en principes die je kunnen helpen om de taken waarvan je besloten hebt dat je ze wilt houden, zo eenvoudig mogelijk uit te voeren: