Uitstelgedrag


Je gedrag veranderen is helemaal niet zo makkelijk als de meeste mensen denken. Het grote voordeel is wel dat met iedere keer dat je je gedrag probeert te veranderen de kans groter wordt dat het lukt. Dus ook al ben je al een paar keer teruggevallen, dat betekent niet dat jij hopeloos verloren bent of het nooit gaat lukken. Dat het al eerder mislukt is, is dus absoluut geen reden om het niet meer te proberen.

Om je gedrag makkelijker te veranderen, kun je het beste klein beginnen. Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk door geheugensteuntjes te gebruiken en dingen die je nodig hebt vast klaar te zetten. Als je bijvoorbeeld wil gaan zwemmen, dan kun je je zwemtas als de was droog is al ingepakt klaar zetten. De stap om te gaan zwemmen wordt dan veel minder groot. Als je 's ochtends graag met het hele gezin ontbijt, kun je 's avonds alle niet gekoelde ontbijtspullen vast klaarzetten. Als de stap om het daadwerkelijk te doen te groot is kun je zelfs beginnen met het in gedachte uit te voeren.

Vaak willen mensen te veel in een keer veranderen en als dat niet (meteen) lukt raken ze gedemotiveerd. De kunst is om je slechts op 1 verandering tegelijk te richten.

Soms wil je helemaal niet veranderen of heb je niet het idee dat je kan veranderen. Dat is prima. Zorg dan dat je tevreden wordt met hoe het nu gaat en tel je zegeningen. Blijkt later dat je toch wel wil en denkt te kunnen veranderen, ga dan op zoek naar wat je wél wilt, in plaats van wat je niet meer wil. Door eerst hoop te genereren houdt je het beter vol.

Er zijn een aantal manieren waarop mensen uitstellen. Soms blijven ze zeggen dat ze iets  gaan doen, zonder duidelijk te maken wanneer dan. Soms blijven mensen heel erg lang wikken en wegen, terwijl het om een beslissing gaat waarvan het belangrijker is dat hij genomen wordt, dan wat er precies wordt beslist.

Op welke manieren stel jij uit? Is dat door langer op deze website te blijven dan je van plan was? Is dat door tijd aan social media te besteden die je daar niet aan had wil besteden? Wacht je op het perfecte moment? Soms is dat moment nu. Als je de stap klein genoeg zet, dan kun je hem nu meteen zetten. Succes!

Ja maar, eigenlijk wil ik gewoon (youtube)filmpjes kijken!