Wat wil je voor de vakantie nog doen?

Weekopdracht week 25

Wat wil je voor de vakantie nog doen?

Stap 1: 3 lijsten maken

Het doel van stap 1 is een duidelijk overzicht krijgen van datgene wat je allemaal voor en tijdens je vakantie hebt voorgenomen om nog te doen. Maak 3 lijstjes, op papier of op je computer of in je telefoon. Als je liever mindmaps maakt, dat kan natuurlijk ook. Label ze “Voor de vakantie”, “Tijdens de vakantie” en “Na de vakantie”.

Schrijf op die lijsten alle taken op die je nog wilt of denkt te moeten doen. Door ze uit je hoofd, op papier te brengen geeft het al een rustiger gevoel. Bovendien wordt het daarna makkelijker om de noodzakelijke dingen ook daadwerkelijk tijdig te doen.

Een aantal zaken horen duidelijk op “voor de vakantie”, bijvoorbeeld (deze zijn vast niet allemaal op jou van toepassing, maar zijn bedoeld om je op weg te helpen.)

 • accommodatie en vlucht boeken, bevestigen en betalen
 • eventuele vaccinaties regelen
 • controleren en bestellen van medicatie die mee moet
 • controleren of medicatie zonder verklaring de grens over mag (houdt daarbij ook rekening dat bepaalde in Nederland vrij verkrijgbare middelen niet overal zonder verklaring mee mogen, zoals bijvoorbeeld CBD olie, vraag je apotheker om advies)
 • controleren of verslavende genotsmiddelen de grens over mogen en zo ja hoeveel dan (bijv. joints en sigaretten)
 • controleren of er bijzondere eisen zijn als je je hond mee neemt (ook voor de landen waar je op doorreis bent) Kijk hier voor een mooi overzicht.
 • zo nodig auto laten controleren/repareren
 • verzekering controleren en eventueel afsluiten
 • vervangende mantelzorg regelen als je voor iemand mantelzorg verleent
 • eventuele gewenste (bieb)boeken tijdig reserveren en ophalen
 • oppas en/of opvang voor huisdieren regelen
 • Piet vragen hoe ik mijn email in kan stellen dat ik er niet ben
 • krant abonnement stopzetten
 • de buurvrouw vragen of ze de planten water wil geven
 • bikini passen
 • ………
 • .........
 • ........

Houdt deze lijsten een aantal dagen voor het grijpen zodat je ze steeds kunt aanvullen. Je zult veel “oh ja en dat ook nog” momenten hebben.

 • Als je iets wél wil doen, maar niet meer voor je vakantie, zet het dan op de “na de vakantie” lijst.
 • Zijn er specifieke dingen die je perse in je vakantie wil doen, schrijf die dan op je “tijdens de vakantie” lijst.

Heb je het idee dat je lijsten aardig compleet zijn? Dan is het nu tijd voor stap 2.

Stap 2. Het ABCD toepassen op de lijst "voor de vakantie"

Bekijk je “voor de vakantie” lijst. Pas hierop het ABCD toe en hou daarbij de volgende 3 vragen in gedachten:

 1. Hoeveel weken heb je nog?
 2. Zijn al deze dingen echt nodig?
 3. Is het realistisch om dit allemaal nog te doen?

A: afstoten.

Schrap wat geschrapt kan worden en eigenlijk niet hoeft. Bijna iedereen schrijft wel taken op waarvan je eigenlijk vindt dat je ze op moet schrijven, maar diep in je hart weet je dat je het niet gaat doen. Je weet dat je het opgeschreven hebt voor de vorm. Schrap deze maar, met een gerust hart. Het is jouw lijst en daar hoeven geen taken voor de vorm op te staan die je toch niet gaat doen. Ook al die taken die eigenlijk niet zo belangrijk zijn dat ze gebeuren kunnen eraf.

B: bijstellen.

Sommige taken hoeven misschien helemaal niet voor je vakantie:
Later: bijvoorbeeld, je ramen zijn toch weer vies als je terugkomt, dus die kunnen dus ook wel erna.

Sommige taken kunnen misschien door een ander gedaan worden:
Delegeren: bijvoorbeeld, het afval moet wel weggegooid worden, anders stinkt het zo als je terugkomt, maar misschien dat een ander gezinslid dat kan doen.

Van sommige taken hoeft maar een kleiner deel voor de vakantie gedaan te worden:
Verkleinen: je kan je wel voorgenomen hebben om het hele huis van te voren opgeruimd te hebben, maar als dat niet haalbaar is, is de voorraadkast en keuken misschien wel haalbaar en nuttig, zodat je na afloop geen eten tegen komt dat dan niet meer eetbaar is.

C: concretiseren.

Maak heel concreet wat je gaat doen. Dus niet “auto” maar wel: “het nummer van onze garage opzoeken en een afspraak maken om de airco en banden te laten controleren”. Het moet zo duidelijk zijn wat je gaat doen, dat je het zou kunnen filmen. Als je het niet kunt filmen, is het niet concreet genoeg. Het gaat hierbij vooral om de eerstvolgende stap en het gewenste eindresultaat. Dat moet volstrekt helder en te filmen zijn. Het moet gaan om iets wat je kan doen (en denken is dus niet doen). Doe dat voor iedere punt wat op je lijst is blijven staan.

D: doen.

Zeker als het taken zijn die echt nodig zijn voor je op vakantie gaat is een planning nodig wat je wanneer gaat doen om ervoor te zorgen dat je ze ook echt hebt gedaan voor je weggaat. Het is erg vervelend als op de dag voor vertrek blijkt dat je noodzakelijke medicatie niet mee mag en/of  niet op voorraad is bij de apotheek!

Tot slot

De ABCD kun je ook op je andere 2 lijsten toepassen, maar voor nu is het voldoende als je hem toepast op je lijst “voor deze vakantie”. Om ervoor te zorgen dat je niet in je hoofd blijft rondlopen met de taken die je tijdens en na de vakantie zou willen doen, schrijf je die al wel vast op, op hun bijbehorende lijst.

Succes!