Vakantiemythes

Vakantiemythes


1. Ik slaap op vakantie wel bij.

Het is beter om uitgerust op vakantie te gaan. Op vakantie gaan haalt je uit je gebruikelijke routines en je kunt daardoor minder op de automatische piloot doen. Door juist in de week voor je op vakantie gaat op tijd naar bed te gaan, kun je veel beter tegen deze veranderingen en is het begin van de vakantie een stuk gezelliger!


2. Tijdens de vakantie moet alles leuk zijn.

Onrealistische verwachtingen hebben al menig vakantie verpest. Houdt rekening dat er soms dingen tegen zitten en dat  je een dag chagrijnig bent. Na het meedoen aan een peperdure rondleiding mag je best concluderen dat je het doodsaai vond en het nooit iemand zou aanraden. Kijk dan eens of je het in het belachelijke kunt trekken. Wie weet krijg je er wel de slappe lach van. Als alles misgaat heb je thuis wél een gaaf verhaal te vertellen. Als je rekening houdt dat er ook minder leuke momenten in de vakantie zullen zijn, dan wordt de druk een stuk minder groot dat je het de hele tijd leuk en gezellig moet hebben.


3. Mijn problemen verdwijnen als sneeuw voor de zon als ik eenmaal op vakantie ben (en anders reis ik wel door naar méér zon!)

Geloof je het zelf? Op vakantie worden sommige problemen zelfs uitvergroot, omdat je niet wordt afgeleid door je dagelijkse ritmes en werkzaamheden. Verwacht niet dat als je somber, overwerkt of angstig bent dat dat op vakantie ineens over is. Je neemt jezelf mee op vakantie, inclusief alle eventuele problemen, hoe zonnig het verder ook is en ondanks de mooie (of niet zo mooie) omgeving


4. Ik hou gewoon hetzelfde ritme aan als thuis

Dit kan een goede strategie zijn, zeker met kleine kinderen en een vakantie in Nederland. Hoe verder je weg gaat op vakantie, hoe groter de verschillen in klimaat en tijdzone zijn. Des te belangrijker wordt het dan om eens goed om je heen te kijken hoe de “locals” het aanpakken. Ben je in een regio waar vrijwel iedereen aan een siësta doet? Dan is daar misschien wel een hele goede reden voor. Doe die dus gewoon mee in je vakantie. De “locals” leven daar al langer en weten beter welke ritmes wel en niet werken in die omgeving.


5. Ik moet “alles” uit deze vakantie halen

Door het gevoel te hebben alle belangrijke bezienswaardigheden te moeten zien en alle aangeboden activiteiten en exotische gerechten te moeten proberen kan de “to do list” voor je vakantie haast nog veel langer zijn dan dat die voor een gewone werkweek al is!

Neem eens tijd om te lanterflanteren, om de dag gewoon op je af te laten komen zonder een specifieke invulling of wens. Er is niks mis met je een beetje vervelen of rondkijken. Het gaat op vakantie juist om even wat minder te doen, niet alleen om zo veel mogelijk andere dingen te doen.


6. Ik moet dit hier wel doen en dat gaan bekijken, want dat hoort zo!

Als jij naar Parijs gaat en je hebt helemaal geen zin om de Eifel toren te  bekijken, dan doe je dat toch niet? Als jij naar Zuid Spanje gaat, maar geen interesse hebt in het strand, dan ga je daar toch niet heen. Dat andere mensen verwachten dat jij je vakantie op een bepaalde manier inkleed, omdat de meerderheid als ze daar op vakantie gaan die bezienswaardigheden gaan bekijken of die activiteiten doen, betekent niet dat jij die ook (allemaal!) moet doen. Doe alleen waar jij, of jullie als gezin, zin in hebben. Het is namelijk jullie vakantie! Je bent aan anderen geen verantwoording schuldig.


7. Op vakantie moeten we alles samen doen!

Soms is het juist fijn om even een momentje alleen te hebben (of vindt de ander dat fijn). Soms wil jij iets wel en je reisgenoot/reisgenoten niet. Het is prima mogelijk om ook los van elkaar dingen te doen (of juist niet te doen).


8. Op vakantie moet ik alles op de foto zetten

Niks mis met een paar mooie foto’s, maar je hebt echt geen compleet fotoverslag nodig van je vakantie. Vergeet niet te genieten van het moment. Soms zijn mensen zo druk met het maken van de perfecte foto, dat ze helemaal vergeten te genieten van de bijzondere plek waar ze op dat moment zijn. Al die foto’s die je maakt vraagt ook weer uitzoekwerk. Welke bewaar je wel en niet? Hoeveel extra werk wil je na je vakantie hebben van alle foto’s?


9. Ik moet op vakantie

Deze is heel hardnekkig. Sommige mensen vinden vakantie gewoonweg niet leuk. Ze halen er geen voldoening uit. Ze zijn het liefst thuis tijdens hun vakantie, al dan niet afgewisseld met af en toe een dagje weg. Ook thuis kun je prima vakantie vieren. Je hoeft niet in te pakken. Je hebt minder onverwachte dingen. Heb jij dat ook? Laat je dan geen verplichte vakantie opleggen. (Dure) vakanties zijn echt niet perse nodig en ook thuis zijn er prima manieren om een vakantiegevoel te creëren wat wel bij jou en je gezin past.