Hoe houd je je kruiden georganiseerd?

Hoe houd je je kruiden georganiseerd?

Houd bij het ontwerpen van je systeem voor ogen dat deze is bedoeld om te gebruiken, niet om te laten zien hoe ontzettend mooi jij je kruiden hebt georganiseerd. Je organiseert om het koken en bakken op dagelijkse basis te vereenvoudigen. Niet om een mooie foto op pinterest of facebook te kunnen zetten van het (tijdelijke) resultaat.

Allemaal potjes van dezelfde grootte en hetzelfde merk klinkt leuk en ziet er mooier en en rustiger uit. En dan verandert de fabrikant iets aan de verpakking en kun jij weer opnieuw beginnen! Alle kruiden overhevelen in de dezelfde soort glazen potten kan heel decoratief zijn (en afhankelijk van de hoeveelheid kruiden ook heel veel werk). Als het niet functioneel is voor jou gaat het niet werken. Haal je vooral niet te veel werk op je hals.

Het meest eenvoudig werkt bundelen in rechthoekige of vierkante bakjes (bijvoorbeeld plastic bakjes zoals je die bij de action of ikea kunt kopen of een doos die je nog hebt staan) waar je kruiden die je bij elkaar wilt bundelen bij elkaar in kunt stoppen. Deze bakjes zet je dan in een kast of lade. Dit bakje of deze bakjes kun je heel eenvoudig in en uit een kastje of lade halen wanneer je aan het koken bent. Zorg dat je alle namen van bovenaf kunt zien als je ze in het bakje hebt zitten.

Je kruiden georganiseerd houden doe je zo:

  1. Zorg dat je verschil maakt tussen kruiden die je op voorraad hebt  en kruiden die “open” en in gebruik zijn.
    • Bewaar je voorraad niet op dezelfde locatie als de kruiden die je "open" hebt.
    • Bewaar maar 1 verpakking per soort op de locatie waar je je “open” en in gebruik zijnde kruiden hebt staan
  1. Maak labels op ieder potje, zodat je weet wat het is (en je huisgenoten dat ook kunnen weten).
    • Zorg dat deze leesbaar zijn zonder dat je de individuele potjes hoeft op te tillen of te draaien.
  1. Zorg dat je de kruiden die je het vaakst gebruikt makkelijk kunt pakken
    • Zet deze vooraan en/of bij elkaar in een bakje of rekje voor het grijpen tijdens het koken
    • Kruiden die je minder vaak gebruikt kun je iets verder naar achteren plaatsen
  1. Houdt je systeem zo eenvoudig mogelijk
    • Je wilt het zonder nadenken op dagelijkse basis zo terug kunnen zetten
    • Ook gezinsleden moeten je systeem kunnen begrijpen en toepassen
    • Gebruik alleen brede categorieën die voor jou betekenis hebben.
      • Hoe minder hoe beter, bijvoorbeeld:
        • “Gebruik ik vaak” en “Gebruik ik af en toe”
        • "Koken" en "Bakken"
        • "Europees" en "Oosters"
      • Plaat iedere categorie in een eigen bakje
      • Label ook dit bakje met je categorie naam
  1. Ga ervan uit dat je af en toe kruiden weg zult moeten gooien, dit zijn de
    • kruiden die je niet langer meer gebruikt, omdat je iets anders hebt gevonden wat je lekkerder vindt. Smaken en gewoontes kunnen veranderen.
    • kruiden die gekocht zijn voor een specifiek gerecht die je niet van plan bent nog eens te maken.
    • kruiden die nadat je ermee hebt gekookt geen of weinig smaak meer bleken te hebben.
    • kruiden die te veel zijn gaan klonteren.

Klik hier om inspiratie op te doen. Vraag je bij de systemen die je aanspreken vooral af of het je handig lijkt om mee te werken, niet wat je mooi vind om in je keuken te hebben.