To do vandaag

To do vandaag

Soms heb je hele lange to do lijsten. Er is niks mis mee om overzicht te hebben over alle dingen die je nog moet doen, maar de moed kan je ook in de schoenen zinken van al die taken die nog moeten gebeuren.

druk-druk-druk-van-de-ketel-graag-loesje

Wat dan belangrijk is, is dat je een korte to do maakt voor alleen vandaag. Daarop staan alleen de taken die je vandaag af wilt en kunt hebben. Zorg ook dat er niet zo veel taken op staan dat dat niet lukt. Het is niet reëel om op één dag een boek te schrijven, het hele huis op te ruimen en te poetsen, de auto te wassen, boodschappen te doen, 10 zakelijke telefoontjes te plegen, 5 privételefoontjes te doen, een vergadering bij te wonen, een presentatie voor te bereiden, 3 boeken te lezen, en je oma aan de andere kant van het land te bezoeken.

Ja kan heel klein beginnen. Dan plaats je 1 taak op een post-it. Doe dit na het opstaan, maar voor het ontbijt (en zeker voor je je mail opstart!). Wat is de belangrijkste taak die jij vandaag moet doen? Die taak doe je in ieder geval. Doe je ook iets anders, dan is dat mooi meegenomen. Lukt het de hele week om die ene taak te volbrengen, dan plaats je de week erop 2 taken op een post it. Net zolang tot je inzicht hebt in hoeveel taken jij eigenlijk naast je gewone bezigheden aankunt.

Wil je niet zo klein beginnen, dan kun je ook de volgende methode gebruiken. Kies 5 taken uit die zo belangrijk zijn dat je ze vandaag(!) wil volbrengen.  1 hoofdtaak, 2 gewone taken en 3 kleine taken. Lukt dat niet? Zet dan morgen een taak minder op de lijst. Lukt het wel en heb je tijd en energie over voor meer? Dan kun je overwegen om  een taak meer op de lijst te zetten, net zolang tot je jouw ideale balans hebt gevonden.