Schat de tijd

Schat de tijd

Er zijn klusjes die bijna standaard overschat worden. Soms komt dit omdat ze, als je ze lang laat liggen, ook meer werk geworden zijn om in 1x te doen. Vaak zit die overschatting alleen in je eigen hoofd. Door het gevoel te hebben dat je er meer tijd aan kwijt zult zijn, begin je er maar niet aan, want nu heb ik er geen tijd voor.

Hoe lang doe jij over de afwas? De vaatwasser uitruimen? De was opvouwen? Hoeveel tijd kost het om te stofzuigen of de wc te poetsen? Het kan heel bevrijdend werken om jezelf te timen en te weten hoeveel tijd het jou daadwerkelijk kost.

Het overschatten van de hoeveelheid tijd zorgt dat je (kleine) klusjes die je leven eenvoudiger zouden kunnen maken onnodig uitstel. 

Het onderschatten van de hoeveelheid tijd ervoor zorgt dat je meer tijd beloofd dan je hebt. Dat maakt je leven zeker niet eenvoudiger.

Spelletjes voor de competitieve types:
1. Je eigen “tijd” te verbeteren en die specifieke taak steeds sneller doen. Wat zijn jouw topscores?

2. Eerst inschatten hoelang iets gaat duren. Dan een timer mee te laten lopen en te kijken hoe dicht je erbij in de buurt zit. Degene die het vaakst correct geschat heeft wint. (Alternatief, degene met het kleinste totaalverschil over de dag wint).