Gebruik altijd een boodschappenlijstje

Gebruik altijd een boodschappenlijstje

Om minder vaak boodschappen te kunnen doen is een boodschappenlijstje een noodzaak. Door van te voren na te denken wat je tot de volgende keer dat je boodschappen wilt gaan doen nodig hebt, hoef je tussendoor niet onverwacht naar de supermarkt. Dat scheelt tijd, energie én stress!

Ga op zoek naar een frequentie die voor jou werkt
Is dat 1 of 2 keer per week, of zelfs maar 1 keer per maand? Als je weet hoe vaak je boodschappen wil doen kun je daar de aantallen op je boodschappenlijstje op aanpassen. Zorg dat je genoeg in huis haalt tot de volgende keer dat je boodschappen wilt doen. Vertel je huisgenoten ook hoe vaak je nog maar van plan bent om boodschappen te doen, zodat ze daar rekening mee kunnen houden

Een vaste plek voor het boodschappenlijstje
Het werkt het makkelijkste om een vaste plek in de keuken te hebben waar je je boodschappenlijstje bewaart. Dat kan een simpel notitieblokje zijn op het aanrecht of in een lade. Je hebt magnetische die je op de koelkast kunt plakken. Er zijn ook digitale varianten. Zorg bij die laatste ervoor dat ook je huisgenoten er boodschappen op kunnen zetten. Je hoeft niet alles alleen te doen en zo zijn ook zij verantwoordelijk voor het tijdig doorgeven van de noodzakelijke boodschappen.

Deel de verantwoordelijkheid
Spreek met je huisgenoten af dat als ze de laatste verpakking van iets pakken ze dat product meteen op het boodschappenlijstje zetten en doe dat zelf ook.

Controleer de voorraadkast vlak voor je gaat
Vlak voor je naar de winkel gaat loop je het boodschappenlijstje nog even door. Je controleert je voorraadkast en zet de aantallen die je mee wil nemen erbij.

Aantal warme maaltijden tot de volgende boodschappenronde
Aan de hand van wat je nog hebt en het aantal keer wat je wil koken tot de volgende keer schrijf je het aantal maaltijden op waarvoor je de ingrediënten in huis wil halen. Let op: Het lijkt makkelijk om een maaltijdplanning te maken vóór je naar de supermarkt gaat, maar vaak zijn dan net die groentes er niet of niet van voldoende kwaliteit om ze lang genoeg te laten liggen. De maaltijdplanning maak ik pas na het boodschappen doen, wanneer ik weet welke groentes ik heb en wat als eerste op moet vanwege bederf.

Standaardboodschappenlijstje
Na een aantal weken zal je merken dat er een groot deel van je boodschappen standaard zijn. Daar kan je een standaardboodschappenlijstje voor maken. Dat is even wat werk, maar scheelt je daarna veel schrijf- en denkwerk. Als je online boodschappen doet wordt je boodschappenlijstje automatisch bewaart, zodat je makkelijk kunt zien wat je de vorige keer had en wat je nu mogelijk vergeten bent.

Niet alles kunnen vinden in de winkel?
Als je thuiskomt schrijf je de producten die de supermarkt niet had meteen op je lijstje voor de volgende keer.