Gebeurt er een ramp als je het niet of later doet?

Gebeurt er een ramp als je het niet of later doet?

Soms dan komt er een heleboel tegelijk op je af. Zo veel dat je zeker weet dat niet alles gaat lukken. Je bent ook maar eens mens. Je weet dat je moet schrappen, maar waar begin je als “alles moet”? Sta dan eens kort stil bij wat er zou gebeuren als je iets niet doet. Vergaat dan de wereld? Gebeurt er een of andere ramp? Wat zou er gebeuren als je het later doet? Ontstaat er dan een onafwendbare ramp?

Is alles je veel en veel te veel op dit moment? Kijk dan bij iedere taak of er een ramp gebeurt als je het niet of later doet. Gebeurt er géén ramp? Dan is dat een taak die je voor dit moment kunt laten zitten. Geef jezelf eerst weer wat lucht.

Haal een paar keer diep adem.

Is er een kleine stap die je kan zetten richting een oplossing? Iemand die je kan bellen? Het schrijven van een mail? Ga op zoek naar kleine stappen die je wél kan zetten en die je helpen om uit deze situatie te komen.

Is er op dit moment iets wat jij kan doen? Zo ja, doe dat dan.

Zo nee, op wie of wat wacht je? Wanneer kun je opnieuw kijken of er een kleine stap is die jij kan zetten?

Wat kun je in de tussentijd doen om het voor jou beter te dragen te maken? Kun je bijvoorbeeld afleiding of steun zoeken?

Zeker in hele moeilijke hectische periodes is het goed om iedere ochtend even te evalueren: Is er iets wat ik vandaag kan doen wat me een stapje dichterbij een oplossing brengt? Als dat er niet is, kijk dan of iets is wat je kan doen om deze dag voor jou beter draagbaar te laten zijn. Soms dan ligt de oplossing niet bij jou en kun je op een bepaald moment niks doen om het op te lossen. Wat je dan wel kan doen is kijken hoe je, zo goed mogelijk, die tijd door kunt komen tot je wel kunt handelen.

In de avond kan een hele helpende vraag zijn: Wat heb ik vandaag gedaan waarover ik tevreden ben?

Wat helpt jou, als is het maar een klein beetje op de moeilijkste momenten? Hoe zou je deze dingen vaker kunnen doen?