Een balans tussen rode en groene dagen

Een balans tussen rode en groene dagen

Rode dagen

Ken je dat van die dagen dat je alles op alles moet zetten om alles voor elkaar te krijgen? Het kan waanzinnig leuk zijn. Je presteert op de toppen van je kunnen en perst het maximale eruit. Een beetje als het wereldkampioenschap bij sporters.

Het kunnen ook hele stressvolle dagen zijn, waarvan je je achteraf afvraagt hoe je deze dag voor elkaar hebt kunnen krijgen. Dagen waarop je te  veel prikkels te verwerken krijgt, of die gewoon heel erg druk zijn.

Rode dagen zijn dagen van te veel. Dat kan ook te veel van het goede zijn!

Waarom zijn deze dagen rood? Door de dag in zijn geheel rood te kleuren, weet ik dat ik voorzichtig moet zijn met toezeggingen op de dagen ervoor en/of na en dat ik al helemaal geen extra verplichtingen aan moet gaan op de al rode dag. Ik plan dan ook niet “per ongeluk” voor een rode dag, nog een rode dag!

Bovendien, herinnert het me, dat als ik zo’n dag heb ingepland, ik ook moet zorgen dat ik er groene dagen bij in de buurt plan!

Groene dagen

Dat zijn dagen die kalm en rustig zijn, met weinig of geen afspraken en veel ruimte voor ontspanning, een wandeling in het bos, iets creatiefs of gewoon een boek lezen. Het zijn oprecht vrije dagen. Zoals vrije dagen ooit bedoeld waren.

Waarom kleur ik de dagen?

Als ik te vaak rode dagen heb en daar groene dagen tegenover moet zetten om in balans te blijven, dan zie ik dat meteen in mijn agenda. Ik weet dat het met mij het beste gaat als het merendeel van de dagen wit zijn. Gewone dagen, met gewone afspraken, binnen mijn mogelijkheden met binnen die dag voldoende afwisseling tussen activiteiten en ontspanning.

bij rode dagen horen ook groene dagen

De kleuren in de agenda zijn een waarschuwing. Het betekent niet dat er nooit rode dagen kunnen zijn, maar dan moet er wel wat tegenover staan. Zie ik te weinig groen in de buurt van het rood, dan plan ik die actief in. Ook groen betekent dat ik op die dag geen extra verplichtingen meer aan ga. Voor anderen zijn er dan misschien geen afspraken te zien, maar het is wel een belangrijke afspraak aan mezelf. Als ik af en toe van mezelf het uiterste vraag, dan horen daar ook dagen bij waarin ik volledig tot rust moet kunnen komen.

Hoe kleur je de dagen?

Het kan gewoon met een kleurpotlood. Kleur de gehele achtergrond van die dag zacht in de kleur die erbij hoort. Heel zichtbaar en heel visueel en je kan de geschreven afspraken nog gewoon goed lezen. Je kan ook een markeerstift gebruiken in de juiste kleuren. In plaats van rood kun je dan voor oranje kiezen. Die is iets makkelijker verkrijgbaar.


Wat doe jij om de balans te houden rondom hele drukke dagen?