De kunst van het stoppen

De kunst van het stoppen

Stel je bent dol op het lezen van boeken. Je koopt boeken, bewaart boeken, krijgt boeken en op een gegeven moment is je boekenkast vol. Je zet een tweede boekenkast neer en ook nog een derde.  Je legt stapels boeken op de grond, maar uiteindelijk is je huiskamer (te) vol met boeken. Daarna doe je hetzelfde met je slaapkamer en de gang. Het moment dat je de badkuip of douche gaat gebruiken voor het bewaren van je boeken dan weet iedereen, de hoeveelheid boeken is veel te veel.  Het moet stoppen. Het hebben van de boeken mag niet ten koste gaan van de mogelijkheid tot persoonlijke hygiëne in je eigen huis. De grens van een normale hoeveelheid boeken is (al lang geleden) bereikt. Je zult moeten stoppen met het bewaren van zoveel boeken. Voor de meeste mensen is het onvoorstelbaar dat iemand het tot deze situatie zou laten komen. Nou gebeurt het ook écht, maar niet zo vaak dat het echt zo uit de hand loopt. Dan gaat het echt niet alleen over boeken, maar ook andere spullen en papieren.

Dat is echter niet waar dit artikel over gaat. Dit artikel gaat namelijk over tijd. Bij het besteden van tijd en energie kom je, veel vaker dan het geval is met fysieke spullen deze situatie tegen. Als je er van een afstandje naar kijkt, dan blijkt dat sommige van je taken en verplichtingen zoveel van je tijd en energie op slokken dat het wel wat lijkt op het bewaren van de boeken in de badkuip. Dit komt omdat je sommige taken niet op tijd stopt. Hierdoor nemen ze de tijd van taken of activiteiten die je ook zou willen doen. Je kunt die nu niet doen, omdat je tijd en energie al is opgebruikt. Je komt niet toe aan de activiteiten, die net zo wezenlijk zijn als het hebben van een mogelijkheid tot douchen of badderen in je huis, omdat je andere taken of activiteiten niet op tijd kunt stoppen. Wat slokt te veel van jouw tijd en energie op, omdat je er te lang mee doorgaat?

Er is een tijd en plaats voor alles, wordt wel eens gezegd. En net zo als boeken niet in de badkuip horen, zou het ook niet nodig moeten zijn om bijvoorbeeld een slaapdief te worden of dat werk áltijd voor plezier gaat. Voor taken waarbij jij de neiging hebt te lang door te gaan kun je een timer gebruiken. Het maakt daarbij niet uit of dat iets sociaals, werkgerelateerd of ontspannends is. De timer geeft je een signaal dat de tijd op (of bijna op is, als je rekening moet houden met afrondingstijd). Door op tijd te stoppen hou je ruimte voor alles wat in jouw leven prioriteit heeft. Het is wel een kunst, dat op tijd stoppen. Hoe goed beheers jij die kunst?

Afbeelding van: http://www.brekend.nl/2014/09/15/10-badkuipen-waar-je-nu-in-zou-willen-liggen/