Als je begint, stop dan eerst even voor een korte oefening

Als je begint, stop dan eerst even voor een korte oefening

Als je aan een nieuwe activiteit wilt beginnen, stop dan even en doe eerst de volgende mindfulnessoefening:

  1. Sta even stil bij je lijf. Hoe voelt dat?
  2. Sta vervolgens stil bij je hoofd. Wat denk je allemaal? Hoe voelt dat?
  3. Richt nu weer je aandacht op de buitenwereld. Wat merk je op? Gebruik je zintuigen om de prikkels in je op te nemen. Ga nu alsnog doen wat je van plan was (of stel bij als je daar aanleiding toe ziet).

Deze oefening hoeft niet lang te duren: dit kan al in 1 tot 3 minuten.

Door een duidelijke overgang te hebben tussen de verschillende activiteiten is het ook makkelijker om alle fases van een activiteit te doorlopen.

Iedere taak of activiteit heeft 3 fasen:

  1. Voorbereiden
  2. De activiteit zelf
  3. Afronden

Visueel ziet een taak er dan zo uit:

de 3 fasen van een activiteit

Als je tussen het afronden van de ene activiteit en het voorbereiden van de volgende activiteit bovenstaande oefening inpast, dan pak je meerdere keren per dag een mindfulness moment mee. Wie weet kom je er dan ook achter dat je al aan nieuwe activiteiten begint zonder de vorige af te ronden, of dat je de activiteit ging starten zonder voorbereiding.

De grootte van iedere fase verschilt sterk, maar ze zijn er altijd alle 3. Soms heb je een lange voorbereiding, soms is deze ultrakort. Soms duurt het afronden zelfs langer dan de taak zelf! De afrondingstijd (1, 2) wordt het vaakst vergeten en is daarmee een van de redenen waarom het steeds weer een troep wordt.

Deze mindfulness oefening wordt weergegeven met een stapeltje stenen. Een deel van je dag zou er dan als volgt uit kunnen zien:

taken afwisselen met mindfulness

Deze mindfulnes oefening is een soort mini-pauze die je meer in contact brengt met jezelf, je grenzen, mogelijkheden en wensen en zorgt ervoor dat je minder 'reactief handelt' of 'geleefd' wordt.

Naast deze mini-pauzes blijven ook echte pauzes van belang (lees hier wat ik daar eerder over heb geschreven).

 

Bewaren