Waarom wil je opruimen?

Waarom wil je opruimen?

Wat zou er beter gaan als je huis opgeruimd was? Wat als alle spullen die er in huis zijn voor jou (of een ander gezinslid in huis) waarde hebben? Ze maken je blij, ze maken je leven makkelijker, of zijn je op een andere manier van duidelijk nut. Alle spullen in jouw huis hebben een eigen thuis, een eigen plek, waar jij ze altijd kan vinden. Wat voor gevoel zou dat je geven? Hoe fijn zou je dat vinden? Welke problemen zouden er opgelost zijn als je huis opgeruimd was?

Door over de antwoorden op deze vragen na te denken kom je erachter of en waarom je wil opruimen. Als jij geen “last” hebt, dan heb je ook geen reden om te veranderen. Ook al vind je (schoon)moeder of je buurvrouw het wel een troep. Als jij geen probleem hebt met hoe jouw huis eruit ziet, het fijn vindt in je huis en niet het gevoel hebt dat er iets zou verbeteren voor jou, waarom zou je dan gaan opruimen? Je moet wel een reden, een eigen reden, hebben om op te ruimen.

Aan de andere kant ben je op mijn website over eenvoud gekomen. Blijkbaar wil je dus wel meer eenvoud in je leven. Meestal begint eenvoud bij een opgeruimd huis. Het is niet dat het daar ook meteen stopt. De reden dat ik graag bij opruimen begin, is dat de vaardigheden die je leert tijdens het opruimen, en met name de vaardigheid leren beslissen wat wel en niet in je leven past, noodzakelijk is om eenvoud op andere gebieden door te voeren. Het kan ook zijn dat je deze vaardigheid al opgedaan hebt, maar het toch niet lukt om deze op andere gebieden van je leven door te voeren. Kijk dan rustig in een van de andere zelf aan de slag rubrieken of je daar meer aansluiting vindt.

Wil je wél beginnen met opruimen? Schrijf dan voor jezelf eens op welke voordelen jij allemaal verwacht van het opruimen. Als je motivatie zakt, heb je een eigen stuk tekst wat je kan helpen om door die dip heen toch door te zetten. Ik geloof namelijk dat een opgeruimd huis heel behulpzaam is bij het leiden van een prettig leven, maar weet ook dat het soms lastig is om door te zetten als je eenmaal bent begonnen. Door de door jou zelf bedachte voordelen dan nog eens te lezen, gaat het ook jou lukken om door te zetten en je doel te bereiken.

Wat zou je willen bereiken? Wat is jouw ideale einddoel? Hoe zou je willen dat je huis eruit ziet? Heb je een beeld voor je waar je naar toe streeft, ook al lijkt dat heel erg nog heel erg ver weg? Je mag best even dagdromen wat je eigenlijk zou willen. Dat geeft je een richting om naar toe te werken. Door duidelijk te hebben wat je het liefste zou willen, kun je beslissingen maken die je steeds een stapje verder in die richting brengen.

Het is veel moeilijker om keuzes te maken en achter die keuzes te gaan staan, als je niet weet waar je naartoe wilt. Als het je lukt kun je jouw einddoel in woorden omschrijven, tekenen, een plaatje zoeken of collage maken. Het gaat erom dat jij het beeld van wat jij wil bereiken helder voor ogen hebt en kan houden. Je kunt dan steeds opnieuw toetsen of de stappen die je zet ook richting dit doel gaan.

Verder lezen: Leren beslissen door op te ruimen