Spullen en emotie

Spullen en emotie

Aan sommige spullen kleven herinneringen, dromen, verwachtingen en/of normen. Er kleeft emotionele lijm aan. Dat kan het moeilijk maken om ze weg te doen, zelfs als je dat eigenlijk wel zou willen.

Sommige spullen kosten je energie. Je bewaart ze omdat dat moet, van iemand anders of van jezelf. Het zien van die spullen raakt opnieuw gevoelige snaren en soms wordt je er helemaal naar en moedeloos van om ze alleen maar te zien en in je handen te hebben. Dit is op zich juist een reden om ze weg te doen. Als spullen je niet gelukkig maken, wat doen ze dan (nog) in jou huis?

Soms is het niet zo makkelijk. Juist omdat er zoveel emotie aan vast zit, maakt dat het heel moeilijk om deze spullen weg te doen. Om de lijm minder sterk te krijgen is het goed om te kijken naar de redenen waarom je ze MOET bewaren. Benoem voor jezelf waarom het zo moeilijk is om juist dit weg te doen. Heb je het gevoel daarmee iemand te kort te doet en wie dan? Heb je het idee dat je er nog iets mee moet doen en wat dan? Wanneer ga je dat dan doen? Ben je bang voor spijt? Door inzicht in de werkelijke reden waarom je het zou moeten bewaren komt de emotionele lijm los. Je kunt dan vrijer beslissen of je het wil bewaren of niet.

Kom je er zelf niet uit vraag dan hulp of ruim eerst spullen op waar minder emotie aan vast zit. Oefening baart kunst en als je eerst over minder emotioneel beladen spullen een beslissing hebt genomen, wordt het ook bij beladen spullen steeds makkelijker.