Spullen bewaren als herinnering voor later

Spullen bewaren als herinnering voor later

Sommige mensen bewaren specifieke spullen als herinnering aan vroeger.  Soms voor zichzelf, maar vaak ook voor hun (klein)kinderen. Aan de ene kant bewaar je herinneringen in je hart en hoef je niet persé de spullen daarvoor te bewaren.

herinneringen bewaar je in je hart - 400 breed

Aan de andere kant kunnen sommige spullen wel helpen om bepaalde (fijne) herinneringen naar boven te halen.

Of en hoeveel spullen je bewaart is dus een persoonlijke keuze.

Om niet zoveel te bewaren voor “later” dat je leefruimte in het “nu” in het gedrang komt, is het belangrijk om jezelf hierin te begrenzen. Eén doos of kist per gezinslid is echt meer dan genoeg. Het is niet mogelijk om alles te bewaren. Dan zou je uit je huis verdreven worden door je spullen of externe opslag moeten huren!

Kinderen kunnen hun doos of kist ook prima zelf vullen. Het is zelfs een heuse techniek uit de positieve psychologie om positieve emoties te versterken. Dan wordt het de positiviteitsschatkist genoemd.

schatkist

Kinderen verzamelen en bewaren in deze kist items die gekoppeld zijn aan een positief moment, zoals foto’s, tekeningen, een souvenir, medailles of een cadeautje dat ze hebben gekregen. etc. Wanneer ze zich somber of teleurgesteld voelen, dan kunnen ze deze schatkist openen om hun positieve emoties een boost te geven. Natuurlijk kunnen ze de schatkist ook zonder reden openen voor een dagelijkse portie positiviteit.

Aan de uitleg van deze techniek merk je ook dat deze kist dan niet op zolder staat. Spullen met fijne herinneringen die het waard zijn om te bewaren wil je ook af en toe zien. Als je ze niet ziet, dan helpen ze je ook niet aan de fijne herinneringen. Sommige van deze spullen komen daarom beter tot hun recht in de slaap- of woonkamer, of in een mooie doos of kist waardoor je er gemakkelijk nog eens in kijkt. Wordt de kist te vol? Dan kies je de voorwerpen uit die je het liefste wilt bewaren en laat je de rest alsnog gaan.

Van sommige items volstaat ook een foto (al dan niet digitaal) waardoor je wel het beeld houdt, maar veel minder ruimte nodig hebt om het te bewaren.

foto

Hoe ga jij om met dit soort spullen?

Bewaren