Servies: hoeveel heb je minimaal nodig?

Servies: hoeveel heb je minimaal nodig?

Stel je zelf eerst een aantal vragen om te bepalen hoeveel servies je minimaal nodig hebt en schrijf die antwoorden op voor je gaat opruimen.

  • Met hoeveel gezinsleden zijn jullie?
  • Als je een vaatwasser hebt: Hoe vaak draait deze? Als je afwast: Hoe vaak doe je dat?
  • Hoeveel maaltijden worden er maximaal per dag gegeten in huis?
  • Wat is het maximale aantal bezoekers wat jullie normaal gesproken krijgen?
  • Hoeveel mensen blijven maximaal eten per keer?

Om je een voorbeeld te geven:

  • Wij zijn thuis met 2 gezinsleden.
  • De vaatwasser draait meestal iedere avond, maar soms ook om de dag. Daarvoor houdt ik dus 2 dagen aan.
  • Er wordt maximaal 3 keer per dag gegeten van een bord.
  • Meer dan 6 bezoekers krijgen we niet in huis. Voor grotere feestjes wijken we uit naar een locatie elders, dus daar hoef ik geen servies voor te bewaren.
  • Als er mensen blijven eten zijn dat er maximaal 2 per keer.

Tip:  Blijkt dat je veel te veel hebt van bepaalde soorten, maar is het wel een "set"? Maak dan een reserve-servies doos waar ja uit kunt "winkelen" als er wat is gesneuveld. Dit kun je bewaren op een C of D locatie! In plaats van een een A locatie in je keuken!


Mokken en glazen

Ik heb minimaal 10 mokken nodig voor thee of koffie en 10 glazen voor sap of water:

2 minimaal afwasritme x 2 gezinsleden = 4 dagelijks gebruik

4 dagelijks gebruik + 6 het maximale aantal bezoekers = 10

Voor het mooie passen er 12 mokken op de plek waar ik die heb staan. Die 2 extra bewaar ik dus ook (ook voor het geval er eentje sneuvelt). Meer dan 12 zou ik niet bewaren. Als ik dat toch wil gaan ze naar de berging als “reserve servies”.

Platte diner/lunch/ontbijtborden

3 maaltijden x 2 minimaal afwasritme x 2 gezinsleden = 12 (dagelijks gebruik)

12 + 2 het maximale aantal bezoekers wat blijft eten = 14 platte borden in totaal

Diepe borden worden hier alleen gebruikt voor soep en die maak ik meestal voor meerdere dagen achter elkaar.

1 maaltijd met soep x 2 minimaal afwasritme x 2 gezinsleden = 4 dagelijks gebruik

4 dagelijks gebruik  + 2 maximaal aantal bezoekers  die blijven eten = 6

Gebaksbordjes

2 gezinsleden + 6 bezoekers = 8 gebaksbordjes


Tip:  Heb je eens in het jaar of zelfs in de paar jaar een groter feestje waar je meer servies voor wilt bewaren? Doe dit dan in een aparte doos “Groot feest” en bewaar deze op zolder of in de berging. Als je dat niet wilt en ze liever geheel uit je huis wilt verbannen, dan kun je er ook voor kiezen om voor die ene keer servies te lenen bij de buren, je moeder of een vriendin of zelfs huren.


Schaaltjes

Schaaltjes is heel persoonlijk. Kijk ook hier hoeveel je er maximaal per afwasbeurt gebruikt en beperkt het tot dat aantal. Multifunctionele schaaltjes hebben de voorkeur. In sommige gevallen kunnen mokken ook volstaan. (Dan heb je wel iets meer mokken nodig). Mokken zijn ook geschikt voor soep als je geen grote soepeters hebt (of ze scheppen wat vaker op) dan heb je daarvoor geen aparte borden nodig.

Bijzondere stukken servies

Wijnglazen, kop en schotels, serveerschalen. Bepaal wat je er minimaal van nodig hebt. Vul als je kastruimte hebt aan met datgeen waar je heel blij van wordt en niet wilt missen (ook al gebruik je het nu nog niet). Als je van iets écht heel blij wordt, is dat vaak voldoende reden om het te bewaren.

Een heel servies voor bijzondere gelegenheden

Overweeg of je kunt leven met 1 soort servies. Het is niet strikt nodig om én een dagelijks servies én een servies voor bijzondere gelegenheden te hebben.


Tip:  Ben je het niet waard om iedere dag van het ‘goede’ servies te eten?


Wil je het ‘goede’ servies echt niet gebruiken en het ook niet wegdoen? Kijk dan of het goede servies niet meer geschikt is als decoratie. Gebruik het dan daarvoor, pronk ermee, maar zet het niet in je keukenkastjes op een A locaties!

Heb je meer dan voldoende kastruimte en vind je het prettig om beide soorten servies naast elkaar te houden? Dan zou ik het vooral zo laten. Heb je echter een chronisch gebrek aan kastruimte, dan is 1 servies meer dan genoeg.

Lees hier de algemene tips voor servies.
Lees hier beslissingen maken over het servies.