Opruimen is beslissen

Opruimen is beslissen

Van opruimen om het opruimen wordt (bijna) niemand blij. Dan verplaats je alleen maar spullen van A naar B, je rangschikt eens wat, maar er worden geen beslissingen gemaakt. Opruimen gaat over het maken van beslissingen. Als je die niet maakt, dan:

 1. Stapelen zich in jouw huis uitgestelde beslissingen op, in de vorm van spullen die er niet (meer) horen. Beslis zelf welke spullen je bewaart en geef deze een vaste plaats, een thuis.
 1. Nemen anderen voor jou beslissingen die jouw leven niet eenvoudiger maar moeilijker maken. Neem zelf verantwoordelijkheid voor jouw leven!

Als je oefent met beslissingen maken over je spullen (van makkelijk naar moeilijk) dan lukt het gaandeweg ook beter om beslissingen te maken over papieren, informatie, tijd, sociale contacten, werk en alle andere aspecten van je leven. Door op te ruimen leer je om te kiezen wat voor jou in jouw leven belangrijk is. Dat is een vaardigheid die je daarna op alle gebieden van je leven kunt toepassen.

Beslissingen maak je stap voor stap. De eerstvolgende beslissing is nu, besluiten hoe jij gaat beginnen met opruimen.

Ik ben zo vrij geweest om  een beslisadvies te geven, afhankelijk hoeveel tijd je per keer kunt besteden aan opruimen en hoe goed je weet waar je spullen zich bevinden. Dan hoef je deze beslissing niet helemaal alleen te doen. Voel je vrij om er vanaf te wijken als dat beter voor je voelt.


Je hebt minder dan 15 minuten per keer aan energie of tijd beschikbaar?

 • Kies dan om met minimale stapjes te beginnen. Ieder klein stapje is een beslissing en gaandeweg kom je tot steeds meer beslissingen. Ook deze kleine stapjes zetten uiteindelijk zoden aan de dijk. Voor iedereen zijn er stappen mogelijk richting een eenvoudiger leven!

Je hebt 15 minuten tot een half uur per keer?

 • Kies dan voor opruimen per locatie en gebruik zéker de 3 kratten of dozenmethode (en niet de stapels op de grond) in combinatie met een timer. Zet de kratten of dozen na afloop even weg tot je weer verder kunt.

Je hebt geen idee waar je spullen in huis zich allemaal bevinden. Je verwacht vaak verrast te worden door spullen op de meest onmogelijke plaatsen én je hebt minimaal 15 minuten per keer?

 • Kies dan voor opruimen per locatie. Gebruik eventueel een timer, als je beperkt de tijd hebt. De tijd kan zomaar door je handen vliegen tijdens het opruimen.

Verdere overwegingen bij het opruimen per locatie:

 • Kies je doel klein. Eén tafel of een plank per keer of  een deel van de vloer, (desnoods leg je een hoepel of stuk touw neer om te markeren welk deel je doet, en welke dus niet). Je kunt altijd meer doen als je tijd of energie over hebt.
 • Maak van te voren een zone-indeling van minimaal de kamer waarin je opruimlocatie zich bevindt en zo nodig van je hele huis.
  • Dat helpt je om te besluiten wat je je op welke plekken in huis doet/wil doen.
  • Dit maakt het makkelijker om de spullen uit “Elders opbergen” een plek te geven, nadat je klaar bent op de door jouw gekozen locatie.
  • Als je niet nadenkt over de verschillende zones in huis, blijf je vooral aan het herschikken, zonder dat er wezenlijk iets veranderd.
  • Het doel van een indeling in zones is:

Je weet al waar de spullen zich in jouw huis bevinden, deze liggen redelijk bij elkaar in de buurt en je hebt veel tijd en energie beschikbaar om op te ruimen?

 • Kies dan voor opruimen per categorie. Je ziet dan beter hoeveel je eigenlijk hebt van een bepaalde categorie en dat kan het makkelijker maken om overtollige ballast los te laten.

Verdere overwegingen bij het opruimen per categorie:

 • Opruimen per categorie geeft meer chaos die minder makkelijk te voorkomen is als bij opruimen per locatie. Je zit tijdelijk in een grotere chaos tot de klus helemaal geklaard is. Dat is iets wat je moet kunnen verdragen als je volgens deze methode wil opruimen.
 • Kies de categorie klein genoeg zodat je de klus in zijn geheel kunt klaren. Je kunt je wel voornemen om alle kleding in 1x te willen doen, maar je kunt ook starten met alleen hemdjes of alleen truien. Kijk als je veel hebt van een bepaalde categorie of er subcategorieën zijn zodat je het in stukjes kan doen.

Welke stap ga jij zetten? Welke methode past het beste bij jouw situatie?

Voorbeelden van minimale stapjes
Het stappenplan voor opruimen per locatie
Het stappenplan voor opruimen per categorie