Maak de klus kleiner!

Maak de klus kleiner!

Soms zijn de klussen die je wilt doen zo groot dat je niet weet waar je moet beginnen. Wat kan helpen is deze grote klus eerst onder te verdelen in kleine behapbare klusjes.

Kijk eens naar je huiskamer. Die heeft waarschijnlijk een aantal hoeken, 1 of meer tafels, een bank en/of stoelen en een of meerdere kasten en natuurlijk de vloer. Als je de huiskamer gaat opruimen kan dat een hele klus zijn. Je kunt ook beginnen met de losse spullen op de 1 van de tafels. Of de spullen die op de bank liggen. Of de spullen in een specifieke hoek op de grond liggen.

Ook als je in een kast kijkt, dan blijkt dat dat niet 1 geheel is. Een kast bestaat vaak uit meerdere planken en/of laden (en soms een ruimte op de kast). Iedere plank of lade is een deel op zich. Je hoeft niet in een keer de hele kast te doen. Je kunt ook kiezen voor alleen de bovenste plank.

kleine puzzel

Zie deze kleine deelprojecten als de puzzelstukjes van een puzzel. Dan begin je ook met de randen en de kaders en steeds opnieuw leg je een stukje aan. Je begint niet met de moeilijkste stukken, maar met datgene wat al wél lukt. Tussendoor kun je hem weer een tijdje laten liggen en dan leg je weer 1 of meerdere stukjes aan.

grote puzzel

Als je hier een tijdje mee geoefend hebt wordt het ook makkelijker om andere grote projecten in kleine behapbare stukken in te delen. Zoals zolders, kelders en bergingen. Ook die bestaan uit kleinere deelprojecten die je 1 voor 1 kunt aanpakken, die zijn alleen net iets lastiger te zien.

Snap je wat ik bedoel?

Je kunt je huis eens rondlopen en maximaal 10 kleine deel-projecten opschrijven die je de komende weken wilt gaan uitvoeren.

motivatielogboek lijst 10 klussen per maand

Extra trucjes

Er zijn een aantal trucjes die je kunnen helpen als je het heel lastig vindt om de kleinere delen te zien.

Het gebruik van een microkijker. Heb je nog een lege keukenrol? Gebruik deze kartonnen koker als microkijker. Doe 1 oog dicht en zoek met deze microkijker naar 1 stukje van de ruimte die je op gaat ruimen.

Gebruik maken van een hoepel. Zeker als je steeds een stukje vloeroppervlak wilt doen, maak dan gebruik van een hoepel of stuk touw. Markeer daarmee het gedeelte wat je in deze sessie gaat doen. Je hoeft alleen beslissingen te nemen of de spullen die zich binnen de hoepel of het touw bevinden. De spullen daarbuiten kun je voor deze sessie negeren.

Soms word je, zelfs als je 1 deel hebt gekozen, toch steeds afgeleid door de spullen die op andere plekken in de buurt liggen. Je kunt er dan ook voor kiezen om de rest af te dekken met grote lakens. Dan wordt je visueel een stuk minder afgeleid en kan het makkelijker zijn om je aan je voornemen te houden om alleen een specifiek stukje nu aan te pakken.

Heel veel succes!

Bewaren

Bewaren