Kruiden opbergen – voorbeelden

Kruiden opbergen - voorbeelden

Het meest eenvoudig werken bakjes (bijvoorbeeld plastic bakjes zoals je die bij de action of ikea kunt kopen of een doos die je nog hebt staan) waar je kruiden die je bij elkaar wilt bundelen bij elkaar in kunt stoppen. Deze bakjes zet je dan in een kast of lade. Dit bakje kun je heel eenvoudig in en uit een kastje of lade halen wanneer je aan het koken bent. Zorg dat je alle namen van bovenaf kunt zien als je ze in het bakje hebt zitten.

Hier is het principe van de bakjes heel origineel toegepast met reageerbuisjes. Koken is soms net een scheikundig experiment!

Reageerbuisjes met kruiden en naam op de kurk in een bakje

Je kunt ook andere opbergoplossingen overwegen als het eenvoudige bakken-systeem voor jou niet werkt:

Zet of hang je kruiden in een rekje aan de binnenkant van een kastdeurtje

It took this blogger less than $8 and 15 minutes to build this savvy spice rack…: leuk systeem om kruiden ordelijk op te bergen: Kruiden in een rekje aan de binnenkant van een kastdeurtjeMagnetische bakjes aan de binnenkant van een kastdeurtje op metalen plaatjesGebruik een lade inzet waardoor ze iets schuin omhoog komen te liggen

Kruiden in "liftende" lade-inzetten in een lade

Kruiden in "liftende" lade-inzetten in een lade

En ja natuurlijk ziet het er nog mooier uit als ze dan allemaal in hetzelfde potje zitten, met maatschepjes er keurig langs, maar zie jij dit al gebeuren in jouw keuken? Ga eerst voor praktisch, dan pas voor mooi!

Bijzonder fraaie uitvoering van kruiden in "liftende" lade-inzetten in een lade

Ook Ikea heeft speciale inzetten die ervoor zorgen dat de potjes niet blijven rollen (maar die tillen de achterste weer niet een stukje omhoog). Ze blijven wel heel goed liggen en rollen niet zo makkelijk heen en weer met deze inzetten.

VARIERA Inzet voor kruidenpotjes, hoogglans wit:

Heb je een smalle hoge lade en geen idee wat je ermee kunt?
Kruiden passen hier heel goed en overzichtelijk in.

Hele smalle hoge ladeEen kruidencarrousel.
Hier heb ik in mijn eigen huis voor gekozen. Hij staat in een hoge lade onder het gasstel. Als ik hem nodig heb voor uitgebreid koken gaat hij even op het aanrecht. In de bovenste zitten de kruiden die ik het meeste gebruik en daar kan ik gewoon bij terwijl hij in de lade blijft staan. In de onderste verdieping zitten de kruiden die ik maar af en toe nodig heb. Ik vul deze steeds zelf opnieuw en ik vind het fijn dat ze wat groter zijn. De kruidenpotjes uit de supermarkt zijn voor mijn persoonlijke smaak aan de kleine kant. Vandaar dit alternatief. Het navullen van 'eigen' potjes is echter voor veel mensen een struikelblok. Ik zou het daarom niet standaard adviseren.

Kruidencarrousel

Persoonlijk ben ik voor kruidenpotjes géén fan van "lazy suzans" oftewel draaiplateaus. Je ziet hem hier op de onderste plank. Meestal vallen de potjes om (misschien ben ik wel zo onhandig?) Toch zijn er mensen die erbij zweren.

DraaiplateauLaat in een kastje de achterste potjes op een kleine verhoging staan.
Dan kun je goed zien wat daar nog staat. De voorste zijn de kruiden die je dagelijks gebruikt. De achterste zijn kruiden voor minder frequent gebruik.

Kruiden trapsgewijs omhoog achter elkaar zetten in een kastjeHeb je niet genoeg aan een sortering in 'hoog frequent gebruik' en 'af en toe gebruik'? Heeft binnen een bak, lade of containters echt ieder potje een specifieke plaats nodig om het voor jou te laten werken? Label dan zowel het potje als zijn "parkeerplaats".

Zowel het potje als de parkeerplaats van het potje labelen

Groene vingers en veel verse kruiden die op het aanrechtblad staan?
Maak ruimte op het aanrecht door ze een andere plek in je keuken te geven.

Plaats ze bijvoorbeeld in wandbakken

Kruidenplantjes in rechthoekige plantenbakken aan de muur

Of ze hangend vanaf het plafond:Kruidenplanten in een plantenhanger die bevestigd zit aan het plafond

Of voor het raam:

Kruidenplanten aan een gordijnrails voor het raam

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren