Kerstversiering opbergen

Kerstversiering opbergen

Stap 1: Wat wil je een volgend jaar nog gebruiken?

Bekijk de spullen die je dit jaar niet hebt gebruikt om je huis te versieren. Ga je deze volgend jaar wel gebruiken? Nee? Doe ze dan nu weg. Alternatief: stop ze bij elkaar in een zak en label ze “aan kringloop geven” en stop deze bovenin je doos om ze volgend jaar vlak voor de kersttijd te doneren.

Bekijk ook de spullen die je dit jaar hebt gebruikt. Is het nog heel? Vind je het nog mooi genoeg om te bewaren en volgend jaar weer te gebruiken? Word je er blij van?

Bewaar alleen de kerstversiering die je nog wil gaan gebruiken. Je bespaart jezelf dan een hoop werk met in- en uitpakken. Bovendien kun je volgend jaar veel makkelijker vinden wat je wil gebruiken.

Stap 2: Sorteren

Sorteer je kerstballen en versiering op kleur en grootte. Dat maakt het volgend jaar extra makkelijk tijdens het versieren. Het gaat erom dat dingen die je bij elkaar wil gebruiken ook bij elkaar liggen en je niet eerst op zoek hoeft naar alle kleine rode kerstballetje.

Stap 3: Bundelen

De dozen waarin je kerstversiering koopt zijn aak onnodig groot. Heb je er te weinig ruimte voor, dan kun je speciale opbergdozen met een kartonnen vakverdeling kopen. Heb je die niet dan kun je ook:

Lege eierdozen gebruiken, zeker voor ballen tot 5 cm doorsnede:

eierdoos

Of plastic of papieren bekertjes:

pastic bekertjes

Extra handig is het als je ze vastlijmt op een stuk karton wat precies in je opbergdoos past.

vastlijmen

Op internet staat dat voor hele kleine kerstballen lege wc rolletjes ook gebruikt kunnen worden. Ik heb het uitgeprobeerd, maar ik vind het niet zo handig. Je krijgt ze er lastig uit en alle rolletjes moeten goed klem staan, anders vallen ze om.

wc rolletjes - werken niet

Zakjes met zipsluiting helpen je om kerstversieringen van dezelfde soort bij elkaar te houden en ze zijn ook ideaal voor kunstsneeuw zodat je die jaarlijks kan hergebruiken:

ziplock zakjes

Wikkel kerstlichtjes rond een stuk karton. Label deze als je verschillende snoeren van verschillende lengtes voor verschillende doeleinden hebt. Zodat je volgend jaar precies weet waar je deze op wilt hangen.

kerstlichtjes om karton

Waterflesjes helpen om je kralenkettingen apart van elkaar op te bergen en uit de knoop te houden. Voor een kralenketting van 5 meter is een waterflesje van een halve liter al ruim voldoende.

kralenketting in leeg waterflesje

Stap 4. Opbergen

Probeer je kerstversiering precies andersom op te bergen als de volgorde waarin je versiert. Leg datgene wat je het laatste nodig hebt onderop en zorg dat wat je het eerste nodig hebt bovenop ligt. Met een beetje planning tijdens het opruimen van je kerstversiering, maak je het jezelf volgend jaar tijdens het versieren een stuk eenvoudiger.

Bij mij liggen de lichtjes, slingers en kralenkettingen bovenop. Gevolgd door de kunstsneeuw (in een ziplock zakje) en de kerststalfiguren. Daarna volgen de ballen en andere kleine versieringen die onderop liggen.