Jezelf helpen – Aantrekkelijk, zichtbaar en bereikbaar

Jezelf helpen

Wat wil je wel/meer doen?

Richt je huis zodanig in dat hetgeen wat je wilt doen aantrekkelijk, zichtbaar en bereikbaar is.

Bijvoorbeeld:

Als je meer wilt lezen, zorg dan dat je favoriete boek van het moment binnen handbereik is en de afstandsbediening van de tv niet!

Ga je vaak (even) achter de computer in plaats van datgene te doen wat je je had voorgenomen? Leg een reminder bovenop je toetsenbord!

Als je vaker zelf wilt koken, dan is dit een prima moment om de keuken op te ruimen en de werkbladen  in het vervolg leeg te houden. Het is dan veel makkelijkere en aantrekkelijker om 's avonds te starten met koken. Als het aanrecht al helemaal vol staat, dan is beginnen met koken niet heel erg aantrekkelijk en kies je gemakkelijker een afhaal-, bezorg- of kant-en-klaar maaltijd.

Als je vaker wilt schoonmaken, kies dan eens lekker muziekje uit om het aantrekkelijker te maken.

Wil je je administratie bijhouden? Kies dan voor een werkplek en materiaal die je fijn vindt om te gebruiken. Maak keuzes op basis van wat jij mooi, aantrekkelijk en prettig vindt. De kans is dan veel groter dat je het ook daadwerkelijk gaat gebruiken.

Maak dat wat je wilt doen
aantrekkelijk, zichtbaar en bereikbaar!

Let op: Juist het leeg houden van tafels, vloeren en werkoppervlaktes maakt het makkelijker om bepaalde activiteiten te doen én om schoon te maken. Dat maak je dus juist aantrekkelijker door er zo min mogelijk te hebben liggen/staan.

Als je voorwerpen in het zicht wilt leggen doe dat dan met (zeer veel) mate. Als je je huis vol met "geheugensteuntjes" zet verliest het zijn kracht en wordt het weer een rommel. Eén enkel boek op een verder lege tafel, heeft veel meer effect dan her en der boeken tussen papieren en onuitgepakte tassen. Verander slechts 1 gewoonte tegelijk en laat je huis je daarbij ondersteunen.

Wat wil je niet of minder doen?

Maak dat juist onaantrekkelijker, minder zichtbaar en minder bereikbaar. Nog beter verwijder datgene wat je in de verleiding brengt helemaal uit je huis! Soms kan dat niet, maar zorg dan dat je het in ieder geval niet ziet, of er heel veel moeite voor moet doen.

Bijvoorbeeld: Voor mij is het belangrijk dat ik de was niet op laat stapelen. Wasmanden (niet voor de vuile was, maar om schone was in te doen) zorgden er bij mij voor dat ik de laatste stappen, opvouwen en in de kast leggen, (te) lang uitstelde. Dus heb ik de wasmanden uit huis verbannen. Nu word ik niet meer in de verleiding gebracht om dat op te laten stapelen. Dat werkt voor mij super!

Door welke voorwerpen laat jij je verleiden om iets te doen, wat je juist minder wil doen? Verban ze zo mogelijk uit je huis. Als dat niet kan, kunnen ze dan wel naar een minder zichtbare en bereikbare plaats?