Je hebt geen plek voor tijdelijke gasten

Je hebt geen plek voor tijdelijke gasten

Sommige spullen blijven maar tijdelijk bij je, omdat je ze bijvoorbeeld hebt geleend. Soms wil je iets eerst uitproberen en dan krijgt het niet meteen vaste plek. Zo leen ik af en toe een naaimachine. Ik heb er namelijk zelf geen. Ik heb 1 kastje toegewezen voor deze passanten of tijdelijke gasten. De spullen die erin staat zijn heel uiteenlopend. Heel toepasselijk is het een kastje in de gang, dicht bij de deur. Het is speciaal voor spullen die mijn huis in komen, maar waar ik nog geen vaste plek voor heb.

De welbekende rommella is ook zo’n plek. Die helpt je om spulletjes onder te brengen die je op dit moment niet weg wilt gooien en niet in je systeem passen. Ze vinden daarin een tijdelijk huis tot ze wel weg kunnen of een vaste “echt geordende” plek krijgen. Ik ben dus niet per definitie tegen het principe van een rommella, al houd ik niet van het woord rommel. Dat impliceert voor mij te veel dat het eigenlijk in de vuilnisbak hoort. Er kunnen hele waardevolle spullen in zitten die op dit moment bij geen enkele andere categorie spullen in je huis passen. Een soort "overige". Ik vind wel dat je de inhoud ervan regelmatig moet bekijken en beslissingen over moet nemen.

Waar zou jij zo’n plek voor tijdelijke gasten kunnen instellen?

Als je eenmaal zo’n plek hebt is het belangrijk dat je hem minimaal 1x per maand opruimt en over alles wat er staat of ligt een beslissing neemt. Anders zit er binnen de kortste keren zoveel in dat je het deurtje of laatje niet meer dichtkrijgt en de spullen alsnog her en der in je huis chaos veroorzaken. Door het zo regelmatig te doen kun je het eventueel meenemen in je 10 minuten rondje van die dag. Bijvoorbeeld op de dag dat de sirene getest wordt, of iets anders wat maandelijks in jouw leven terugkomt. Is er niks met die frequentie zet het dan in je agenda. Stel je het langer uit, dan zul je waarschijnlijk meer tijd uit moeten trekken om over alles een beslissing te kunnen nemen en wordt het zo'n grote opgave. Dat kan ook, dan is het moment aangebroken op het moment dat je het deurtje of laatje niet meer dicht krijgt.

De volgende overwegingen kunnen je helpen tijdens het opruimen van zo'n plek voor tijdelijke gasten:

  • Zijn sommige gasten er al te lang en kunnen ze beter terug naar de eigenaar?
  • Hebben sommige spullen de status verworven dat ze in je huis mogen blijven en verdienen ze een vaste plek?
  • Kunnen sommige spullen gewoon weg, omdat ze geen waarde blijken te hebben voor jou en je gezinsleden?
  • Blijft het voorwerp nog een tijdje logeren?