Ja maar, ik krijg mijn elders opruimen krat/doos niet leeg!

Ja maar, ik krijg mijn elders opruimen krat/doos niet leeg.

Wanneer je per locatie aan het opruimen bent is het belangrijk dat je de elders opruimen doos of krat steeds leeg maakt voor je naar een nieuwe locatie gaat. Toch blijkt dit voor veel mensen een lastig punt te zijn.

Er zitten 3 soorten spullen in deze krat. Het kan helpen om de spullen daadwerkelijk fysiek in deze 3 groepen te verdelen voor je verder gaat, door bijvoorbeeld 3 stapels te maken.

 1. Spullen die wel een vaste plek hebben, maar die op de een of andere manier op deze plek, wat niet hun vaste plek is, zijn beland.
  • Dit is de makkelijkste groep. Deze kun je gewoon naar hun vaste plekken brengen.
 1. Spullen die wel belangrijk zijn om te houden, maar op de een of andere manier (nog) geen vaste plek hebben gekregen.
  • Waar zou je deze spullen gebruiken? Of: In welk deel van je huis zouden deze voorwerpen horen? Als je je huis hebt verdeeld in (activiteiten)zones is het eenvoudiger om de juiste plek voor het voorwerp te vinden. Als je dat nog niet hebt gedaan doe dat dan alsnog. Dit zal je helpen om de elders opruimen krat veel sneller en met meer vertrouwen leeg te krijgen.
  • Als je weet in welke zone het voorwerp thuis hoort, zet het dan min of meer op de goede plek. Uiteindelijk komt ook deze zone goed aan de beurt en dan geef je de echt definitieve vaste plekken. Voor nu is het belangrijk dat je deze krat leeg kunt maken en de spullen redelijk in de buurt van hun uiteindelijke vaste plekken komen te staan.
 1. Spullen die eigenlijk wel weg kunnen, maar waar je net nog niet de keus hebt kunnen maken om ze echt weg te doen.
  • Voor deze groep spullen heb je 2 opties:
   • Doe deze spullen nu alsnog weg.
   • Hanteer een twijfeldoos (1 doos, niet meerdere) die je in de schuur/zolder bewaart.  Zet er  een vervaldatum op. Heb je niks gemist en kom je de doos na deze datum tegen dan kan de inhoud alsnog weg.

Ruim dan eerst de spullen uit groep 1 op. Dan de spullen uit groep 2 en tenslotte de spullen uit groep 3.