Ja maar, ik heb helemaal geen tijd om op te ruimen!

Ja maar, ik heb helemaal geen tijd om op te ruimen!

Heb je geen tijd, of heeft opruimen voor jou geen prioriteit? Je zal nooit de tijd vinden als je eigenlijk niet op wilt ruimen. Kijk daarom eerst naar je motieven om op te willen gaan ruimen. Heb jij er eigen redenen voor?  Schrijf die op, om jezelf te motiveren. Zijn die reden belangrijk genoeg voor je, om nu prioriteit aan opruimen te geven?

Je hoeft niet alles in 1x hoeft te doen. Natuurlijk zet het veel zoden aan de dijk als je opruimmarathons van 3 tot 6 uur kunt doen en dat weken en soms maanden aan een stuk. De realiteit is dat dat de meeste mensen dat niet op kunnen brengen. Die marathons heb je ook alleen maar nodig als je meteen wil beginnen met opruimen per categorie. Als je wil opruimen per categorie, nadat je al opgeruimd hebt per locatie heb je die lange marathons helemaal niet nodig. Vaak heb je dan aan een uur meer dan genoeg.

Als je minder dan 15 minuten hebt kunt je beginnen met hele kleine stapjes. Ga op zoek naar de haalbare kleine stappen die jij wel kan zetten. Al is het maar 1 voorwerp per dag waar je een beslissing over maakt. Dan ben je toch begonnen met beslissingen maken die je leven op termijn gaan vereenvoudigen. Met kleine stapjes kom je er ook.

Als je 15 minuten per keer hebt dan kun je al beginnen met opruimen per locatie. Als het opruimen op dit moment prioriteit heeft kun je vast een aantal momenten in de week vinden waarop je steeds 15 minuten kunt werken aan meer eenvoud in je omgeving door beslissingen te nemen over je spullen. Wat blijft? En als het blijft wat wordt dan zijn thuis?