Ja maar, iemand anders kan het toch nog gebruiken?

Ja maar, iemand anders kan het toch nog gebruiken?

Er is niks mis om bruikbare spullen door te geven aan iemand anders die het kan gebruiken. Ik ben daar zelfs een groot voorstander van.

bruikbaar-of-gebruikt

Het wordt een ander verhaal als je spullen bewaart voor ‘iemand’ anders, terwijl je niet weet wie die ‘iemand’ dan is. Beslis daarom wie die ‘iemand’ is en bel degene op. Wil diegene het hebben? Maak dan concreet een afspraak wanneer de spullen gehaald of gebracht worden. Wil diegene het niet, dring het dan niet op.

Vaak is het gevoelsmatig makkelijker om spullen weg te geven dan weg te gooien. Als je spullen weggeeft aan een bekende is het belangrijk om te controleren of degene die ze krijgt ze ook daadwerkelijk wil hebben. Soms wordt het alleen uit schuldgevoel aanpakt. Als je dat weet, neem degene dan tegen zichzelf in bescherming en vraag het niet. Je wil natuurlijk niet dat een ander met deze zelfde schuldgevoelens komt te zitten als waar je zelf meer worstelt.

Je kunt ook aan onbekenden geven via bijvoorbeeld ruil- en weggeefhoeken op facebook. Je maakt een foto, geeft aan voor wanneer het opgehaald moet worden. Mensen die het willen hebben reageren hier dan op.  Je kiest of de eerste die wil en kan op de tijd dat het jou uitkomt of loot na bijvoorbeeld 24 uur.

Je kunt bruikbare spullen ook inleveren bij weggeefwinkels, kringloopcentra of via specifieke goede doelen (bijvoorbeeld te vinden via inzameldoelen.nl). Zij zoeken dan nieuwe eigenaren voor jouw nog bruikbare, maar niet gebruikte spullen, zonder dat je daar zelf veel moeite voor hoeft te doen.

Als jij bepaalde spullen niet gebruikt, bekenden het niet willen hebben, niemand reageert op je weggeefbericht en ook de kringloopcentra de spullen weigeren is dat een teken aan de wand. Ook al zie jij er nog potentieel nut voor een ander in, zij zien dat niet. Dan mag het écht gewoon weggegooid worden. Je kunt niet alles blijven bewaren tot anderen het potentiële nut van deze voorwerpen in gaan zien.