Ja maar, hoe weet ik nou of ik er echt blij van word?

Ja maar, hoe weet ik nou of ik er echt blij van word?

Voor heel veel mensen werkt het erg goed om op te ruimen met de vraag "Word ik er blij van?" De bedoeling is dat je ieder voorwerp 1 voor 1 vastpakt en voelt of je er diep van binnen blij van wordt. Word je dat niet, dan mag het weg. Word je er wel blij van, dan blijft het. Vaak merk je ook dat je een beetje meer energie krijgt als je de spullen vast pakt waar je blij van wordt, terwijl je een beetje minder energie krijgt van de spullen waar je niet blij van wordt.

does it spark joy

Sommige mensen kunnen vanaf het begin heel goed en makkelijk voelen of ze ergens blij van worden of niet. Voor anderen is het lastiger. Het is wel een vaardigheid waar je steeds beter in wordt naarmate je het vaker doet. Je kunt het echt leren. Het gaat in het begin misschien te langzaam naar je zin, maar op den duur kun je veel sneller beslissen op basis van een (onderbuik)gevoel, dan je ooit met je verstand zult kunnen.

Sommige mensen vinden het echt heel lastig om op basis van "Word ik er blij van?" te beslissen. Want hoe weet je nou of je van iets blij wordt? Als je vast blijft lopen kun je het volgende proberen. Kies een categorie. Kleding werkt vaak het beste. Welke 3 kledingstukken zijn jouw absolute favoriet? Welke laten je stralen, alleen al bij het idee dat je die vandaag aan zou trekken? Welke geven jouw het gevoel dat je mooi bent? In welke 3 kledingstukken voel jij je het allerprettigst? Pak die 3 eens uit de kast en hou ze 1 voor 1 vast. Zo voelt blij. Bij welke kledingstukken heb je dat gevoel nog meer? Bij welke kledingstukken heb je dat gevoel niet meer?

De reden dat ik dit niet per locatie zou doen, is dat er best locaties kunnen zijn waar helemaal niks ligt waar je blij van wordt. Mocht je van geen enkel kledingstuk blij worden, probeer dan een andere categorie, bijvoorbeeld boeken. Welke 3 boeken zorgen ervoor dat je begint te stralen als je de titel ziet? Van welke 3 krijg je automatisch een glimlach op je gezicht als je ze vastpakt? Zo voelt blij :).

Tot slot. Of je er echt blij van wordt, dat weet je niet, maar dat voel je!