Ja maar, als ik opruim creëer ik alleen maar meer chaos

Ja maar, als ik opruim creëer ik alleen maar meer chaos

Stel je wil opruimen. Je maakt je kasten leeg en legt alles op de vloer. Je begint vol goede moed te sorteren. Vervolgens glipt de tijd je door de vingers en voor je klaar bent, komt er een onverwacht telefoontje waardoor je meteen moet stoppen. Of tussendoor raakt je energie op. Als je geluk hebt weet je nog alles terug in de kasten te stoppen, anders blijft het liggen. Het resultaat, meer chaos.

Een ander scenario is dat je begint met de boekenkast, een schroevendraaier vindt, deze naar de garage brengt, daar een trui ziet die in de was moet, daar blijkt de was droog en dat ga je eerst opvouwen.

Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je niet eerst je kasten en planken helemaal leeg haalt, maar ieder voorwerp er 1 voor 1 uithaalt en er een beslissing over neemt én zorgt dat je op je plek blijft.

Je begint met kiezen welke plek je op wil ruimen. Kies de plek heel klein en overzichtelijk. Bijvoorbeeld 1 plankje. Bepaal wat je op deze plek wil doen en welke spullen daarbij horen. Als je de plek en het doel van deze plek hebt bepaald, neem je 3 dozen of klapkratten en een vuilniszak:

  • Hier opbergen: voor spullen die op die plek horen.
  • Elders opbergen: voor spullen die wel mogen blijven, maar op een andere plek in huis horen.
  • Weggeven: voor spellen die nog wel gebruikt kunnen worden, maar die je niet meer wil hebben. Je kunt ze later doneren, verkopen of weggeven.
  • De vuilniszak: voor spullen die kapot zijn en afval.

Je pakt steeds 1 voorwerp uit de kast of lade. Over dit ene voorwerp maak je een beslissing. Wil ik het houden? Hoort het hier? Wil ik het weggeven of is het afval? Leg het voorwerp in de daarvoor bestemde doos of krat. Daarna pak je pas het volgende voorwerp. Eén voor één, in willekeurige volgorde.

Gaat je Elders opbergen doos in de tussentijd vol? Dan ruim je de spullen die daarin zitten eerst grofweg op de juiste plekken op. Het gaat er om dat ze min of meer op de juiste plek belanden. Daarna ga je terug naar je gekozen plek en ga je verder. Waak ervoor dat je eerst die plek verder op gaat ruimen, voor je je gekozen plek hebt afgemaakt.

Is je plek leeg? Heb je over alles een beslissing genomen? Maak de plek dan schoon. Leg spullen die bij elkaar horen bij elkaar en bundel ze zo nodig met een mandje en maak de definitieve indeling. Ruim daarna de spullen uit Elders opbergen op. Bepaal wat je met de spullen uit Weggeven gaat doen en zorg dat die zo snel mogelijk je huis uit gaan.

Wordt je tussendoor gestoord? Is je energie of tijd op? Dan zet je de 3 dozen even aan de kant. Je hebt dan nooit meer chaos dan die 3 dozen. Zelfs als je de klus niet in 1x kan klaren. Gebruik je klapkratten, dan kun je ze zelfs stapelen.

Ja maar het past allemaal in de hier opbergen doos!

Probeer om een kleinere plek te kiezen om op te ruimen. Dus niet de hele boekenkast, maar alleen de bovenste plank. Als je daarmee klaar bent kun je de volgende plank pakken.Als dat niet kan zet dan een extra hier opbergen doos neer.