Hulp vragen – De dubbelganger

Hulp vragen - De dubbelganger

Je kan ook in je eigen omgeving om hulp vragen bij het vereenvoudigen van je leven. Soms kun je elkaar zelfs over en weer hulp geven. Vaak is het makkelijker om structuur en steun te bieden in het huis van een ander dan in je eigen huis. Door elkaar om en om te helpen komen jullie beide steeds een stap dichterbij een eenvoudiger leven. Dat kan enorm stimuleren om op deze weg door te gaan.

Wil je samen met een goede vriend(in), familielid of buurvrouw aan de slag, hou dan voor je iemand gaat vragen het volgende rijtje in gedachten:

  • Is degene die je wil vragen geduldig en niet-oordelend?
  • Laat degene jou je eigen keuzes maken en legt hij of zijn niet de eigen normen en waarden op?
  • Kun je prettig met degene samenwerken?

Loesje - waarom moeilijk doen als het samen kan

Een van de manieren waarbij iemand anders je kan helpen en wat heel veel effect kan hebben, is de dubbelganger en daarover wil ik je iets meer vertellen. Hij komt uit het boek Opgeruimd leven met ADHD van Judith Kolbert en Kathleen Nadeau, maar is echt niet alleen een aanrader voor mensen met ADHD. Ik vind het een vorm van hulp die heel erg onderschat wordt, ook door degene die hem geeft, en die juist heel waardevol kan zijn.

De dubbelganger is iemand die weet wat jij wil doen, omdat je hem dat zelf hebt verteld. Deze ondersteund je door er te zijn en naast je te zitten terwijl jij je taken uitvoert. Door de aanwezigheid van deze persoon blijf je beter op je plek tot je je taak uitgevoerd hebt en daardoor houd je je concentratie beter vast. Het belangrijkste is de steun van de aanwezigheid van een andere persoon. Dit houdt je op het rechte pad en daardoor is de kans groter dat je je klus gedaan krijgt. Soms helpt het om dit ook gewoon zo te vertellen tegen degene die je wil helpen. Als degene weet waar jij behoefte aan hebt, dan kan deze het je makkelijker geven.

Soms heb je niemand die ervoor in aanmerking komt, of heb je veel meer hulp nodig dan iemand zomaar kan en wil bieden, of weet je niet waar je zou moeten beginnen. Overweeg dan het inschakelen van professionele hulp, zoals van een organizer.