Help, een magneetplek!

Help, een magneetplek!

Sommige plekken hebben een geweldige aantrekkingskracht op prulletjes, papiertjes en onbestemde spullen. Om een plek van deze magnetische kracht te ontdoen heb je vaak een combinatie van strategieën nodig.

Rigoureus opschonen. Alles wat niet op deze plek hoort gaat!

Dagelijks, tijdens het 10 minuten rondje controleren op “illegale” voorwerpen en deze van de magneetplek verwijderen.

Is het een horizontaal oppervlakte zoals een tafel of de bovenkant van een kast? Zet er dan eens mooi pronkstuk neer, zoals een vaas met bloemen. Door er een mooie plek van te maken, voorkom je dat je er al te gemakkelijk weer een bewaarplaats voor onbestemde spulletjes van maakt.

Is de magneetplek een bakje of schaal? Soms helpt het om deze dan een tijdje te verwijderen. Bijvoorbeeld de fruitschaal. Als er van alles in ligt, behalve fruit, dan is het een gewoonte geworden om die schaal te gebruiken als bergplaats van onbestemde spullen. De makkelijkste manier om die gewoonte te doorbreken is door de schaal in zijn geheel weg te halen. Wanneer jij en je huisgenoten andere gewoontes hebben opgedaan, door de tijdelijke afwezigheid van de fruitschaal, dan kan deze eventueel weer terug (en dit keer alleen voor fruit!).

Op sommige plekken is een magneetplek juist fijn. Zou het niet heerlijk zijn als je sleutels, door de magnetische kracht altijd op dezelfde plek belanden? Zet op het eerste horizontale oppervlakte na de deur waar je binnenkomt eens een bakje of mandje neer. Grote kans dat daar de sleutels (en helaas ook al het andere wat je in je zak hebt zitten) in belanden. Ruim een gewenste magneetplek ook regelmatig op, omdat er ook allerlei zaken in belanden die je er niet wil hebben. Voor sommige mensen is 1x in de maand genoeg, bij andere is het nodig om hem 1x per week tijdens het 10 minuten opruimrondje mee te nemen.