Frequentie van gebruik en opbergen

Frequentie van gebruik en opbergen

Als je de zone-indeling voor je opbergplekken maakt, houdt dan rekening met de frequentie waarin je spullen gebruikt. Om eenvoudig een onderscheid te maken tussen de verschillende opbergmogelijkheden kun je onderscheidt maken tussen A, B en C locaties. In sommige gevallen is het wijs ook AAA en D locaties in overweging te nemen.

A locaties

A Locaties zijn de kasten, planken en laden tussen je schouders en je knieën.

Bewaar hier zo veel mogelijk de spullen die je iedere dag gebruikt.

B Locaties

B locaties zijn voor lange mensen de kasten en planken boven de schouders en voor kleine mensen de kasten, planken en lades onder de knieën. Als je niet weet of jij lang bent of niet, bedenk dan: buk ik liever of reik ik liever? Als je liever bukt is de B locatie onder de knieën. Reik je liever dan is deze boven je schouders.

B locaties zijn bedoeld voor spullen die je wekelijks nodig hebt.

C Locaties

C locaties zijn de kasten en planken die overblijven. Ze zijn voor kleine mensen heel hoog en voor lange mensen heel laag.

Hier bewaar je spullen die je maximaal 1x per maand nodig hebt.

Wat nu als je veel in lengte scheelt, waardoor wat voor jou een B locatie is voor je partner meer een C locatie is? Kijk dan wie deze specifieke ruimte en spullen het meest gebruikt en pas de zone-indeling daarop aan.

AAA Locaties

Eventueel kun je ook AAA locaties toevoegen aan het rijtje A B en C locaties. Dat is bijvoorbeeld het aanrechtblad, je keukentafel en bureau. Deze zijn bij voorkeur leeg en dus geen bewaarplek voor spullen.

Als je er toch spullen wil bewaren dan gaat het om spullen die je gedurende de dag voortdurend nodig hebt.

D locaties

D locaties zijn zolders, bergingen en ruimtes “achter het schot”. Het zijn bergruimtes waar je eigenlijk alleen maar komt om iets op te bergen of te zoeken.

Het is voor spullen die je hééééél laag frequent of niet gebruikt. Heroverweeg eerst je beslissing om deze spullen te bewaren. Zijn ze echt de moeite van het bewaren waard?

Niet iedereen heeft D locaties. Een D locatie huren is erg duur. Als je gaat kijken naar wat je er bewaard en hoeveel het op jaarbasis kost om externe opslag te huren dan schrik je vaak behoorlijk. Huur jij externe opslag? Reken dit eens uit en maak dan opnieuw een beslissing of je deze spullen echt wilt bewaren.

Sommige D locaties kunnen als ze niet vol zouden staan met spullen die (bijna) nooit gebruikt worden heel geschikt zijn om bepaalde activiteiten uit te voeren waar je nu geen ruimte voor hebt. Een rommelzolder kan een yogaruimte worden. Een rommelberging een luxe wasruimte of een werkplaats. Het kan een extra slaapkamer worden wanneer er gezinsuitbreiding is. Dan is het geen D locatie meer.

De vraag is dan ook waar jij behoefte aan hebt? Een extra ruimte om activiteiten in te doen waar je nu geen ruimte voor hebt? Of een opslagplek voor spullen die je bijna (niet) gebruikt en je nog niet weg wilt doen? Het gaat hierbij niet om een goed of fout antwoord, maar om waar jij en jouw gezin behoefte aan hebben.