De nooit eindigende cyclus van de was

De nooit eindigende cyclus van de was

Is de stapel schone was zo hoog dat er eigenlijk geen beginnen meer aan is? Komt er nooit een einde aan?

De was is iets wat altijd terugkomt. Om ervoor te zorgen dat je niet overspoelt wordt, is het nodig de hele cyclus van de was te doorlopen. Als je sneller wast dan je kunt drogen, zit je met stapels natte was die je niet kwijt kunt. Als je sneller droogt dan je kan vouwen, zit je met stapels schone was die op in een wasmand of op een stapel vooral extra kreukels en stof verzamelen. Als je sneller kunt vouwen dan je in de kast kunt leggen loop je het risico dat de stapels omvallen, iemand het middelste eruit pakt of de kat erbovenop gaat liggen.

Ik zou daarom willen adviseren om niet te beginnen met een nieuwe was lading vuile was voor je de voorgaande in de kast hebt liggen. Doorloop de hele cyclus voordat je aan een nieuwe cyclus begint.

Loop je vast met in de kast leggen? Overweeg dan de kledingkast(en) eerst op te ruimen. Minder kleding zorgt vaak voor meer creatieve en wisselende outfits en maakt het opruimen van de was echt zoveel eenvoudiger. Een extra bijkomstigheid is dat je minder vaak het gevoel zal hebben dat je nieuwe kleding nodig hebt en minder miskopen doet. Het goed opruimen van je kast zorgt er ook voor dat je beter weet wat je al hebt en wat bij je past.

Wanneer je slechts 1 was tegelijk doet zijn het hele kleine klusjes die je vaak “tussendoor” kunt doen. Het zijn typisch van die 5 a 10 minuten klusjes die je in een verloren moment kan doen. Heb je behoefte aan meer structuur, dan kan je ze opnemen in je ochtend- of avondroutine.

Ben je toch genoodzaakt om meer dan 1 waslading in 1x te drogen? Geef dan meer prioriteit aan het daadwerkelijk opvouwen (en eventueel strijken) en in de kast leggen van de kleding. Bijvoorbeeld door dit een vast tijdsblok in de week te geven die voldoende lang is om het ook af te krijgen. Ondanks dat ik normaal geen voorstander van multitasking ben, is dit bij uitstek iets wat tijdens je favoriete soap of tijdens het luisteren van leuke muziek kan doen.

Een andere manier is om je huisgenoten meer verantwoordelijkheid te laten dragen voor hun eigen was. Soms heeft iedereen een eigen wasmand voor schone was en is zelf verantwoordelijk voor het in de kast leggen. De sokken kunnen eventueel een waszakje die ze zelf per paar bij elkaar kunnen zoeken.

Loop je vast met het in de kast leggen en kan het niet meer prioriteit krijgen en kun je je huisgenoten niet meer verantwoordelijkheid geven? Overweeg dan je standaarden te verlagen. Soms kan perfectionisme je ervan weerhouden de was daadwerkelijk in de kast te krijgen. Door je standaarden te verlagen kan het toch lukken de was in de kast te leggen en de hele cyclus af te maken.

Bijvoorbeeld: Een moeder heeft er wel eens voor gekozen om, in de piekjaren, 3 grote bakken en 3 kleine bakken per kind in de kast te zetten.
In de 3 grote bakken: Broeken/rokken, shirts en vestjes/truien
In de 3 kleine bakken: Sokken, onderbroeken en pyama's

Ongevouwen stopte ze de kleding in de juiste bak, zodat ze in ieder geval in de kast van de juiste persoon belande. Voor sommigen gaat dit te ver. Maar is het niet beter dan dat je steeds in de Mount Everest, wat de schone was stapel is, de kleding van een specifiek kind moet zoeken?

Natuurlijk blijft kleding mooier en is het overzichtelijker als het netjes gevouwen of gehangen op de juiste plek in de kast ligt of hangt. Maar ja als dat (een periode in je leven) niet haalbaar is wat doe je dan? Dan is het goed om te kijken of er een haalbare kleine stap is die er in ieder geval voor zorgt dat de hele cyclus van de was weer doorlopen wordt. Opstoppingen worden voorkomen en je krijgt weer meer lucht. Als je meer tijd en energie krijgt om een van die stappen “beter” te doen is dat prima. Voor nu is het vooral van belang dat alle stappen weer worden gedaan.

Een andere optie is het uitbesteden van de was (of bepaalde delen van de cyclus) aan een betaalde hulp in je huis of een bedrijf die je was op komt halen en gewassen en gestreken weer komt brengen. Ook dan blijft het belangrijk dat deze was ook daadwerkelijk in de kast beland!

Mijn persoonlijke uitdaging met de was en de oplossing die ik ervoor gebruik. Wat voor mij in het verleden lastig was, was dat ik als ik was had gedroogd dit in de wasmand voor schone was legde om “later” te vouwen en eventueel te strijken. Je begrijpt, dat later kwam er vaak niet van. Nu heb ik daar een hele eenvoudige oplossing voor. De wasmanden bedoeld voor het transport van schone was zijn mijn huis uit. In plaats daarvan heb ik een klein mandje die even breed is als hoe mijn kleding gevouwen wordt, zodat het mooi in de lades van mijn kast staat. Naast mijn droogrekken is een klaptafel gemonteerd waar de natte was op ligt terwijl ik het ophang en waar de ik de kleding rechtstreeks van het rek op vouw. Geen tijd of energie om te vouwen? Dan blijft het op het rek hangen tot ik daar wel tijd voor heb. De eventuele achterstand blijft dan beter te overzien. In tegenstelling tot in de wasmand(en) waarbij er na een volle en nog een volle, altijd nog wel een (en nog een) gevuld kon worden. Voor mij was het verwijderen van de wasmanden een hele goede oplossing om de stagnering te doorbreken die steeds opnieuw optrad bij het daadwerkelijk opvouwen van de schone was.

Als je op zoek gaat naar een oplossing, evalueer dan eerst bij welke stap in de was cyclus bij jou het probleem of de problemen zitten.

  1. Welke stappen zet je wel?
  2. Welke stappen stel je (te lang) uit of doe je niet?
  3. Hoe zou je ervoor kunnen zorgen dat je die wel weer gaat doen?