De keuken – Zones en servies

Weekopdracht - Week 34 en 35

De keuken -  Zones en servies

Afgelopen week heb je opgeschreven wat je allemaal in je keuken doet en/of wilt gaan doen. Kijk eens of je groepjes van activiteiten kunt maken die voor jouw gevoel bij elkaar horen. Het gaat om wat jij logisch vindt. Geef deze verschillende zones of clusters een naam die de lading voor jou dekt.

Een hulpmiddel kan zijn: denken als een kleuterjuf. Herinner je je nog hoe een kleuterklas is ingedeeld? In een kleuterklas liggen spullen in hoeken bij elkaar, waar de verschillende activiteiten ook plaatsvinden. Alles binnen een hoek heeft eigen opbergplekken waarin alles heel eenvoudig op te ruimen is. De verschillende hoeken liggen logisch verspreid door het lokaal. Een kleuter hoeft dus niet door de popppenhoek om zijn handen te wassen nadat deze heeft geschilderd. De schilderhoek ligt in de buurt van de wasbak. De spullen om te bouwen liggen ook allemaal bij elkaar. Een kleuter die iets wil bouwen hoeft niet op 6 verschillende plekken in het lokaal zijn materiaal te verzamelen.

Het gaat bij een zone-indeling niet om hoe het nu ingedeeld is, hoe ik het ingedeeld heb, hoe de buurvrouw of je moeder het doet, maar om wat past bij jou en jouw gezin van dit moment. Zowel de activiteiten als de clustering zijn heel erg persoonlijk. Bepaalde activiteiten die jij misschien logisch vind, vinden bij een ander niet plaats. Er zijn bijvoorbeeld mensen die wel een keuken hebben, maar nooit koken. Zij verwarmen misschien een magnetron maaltijd, maar dan houdt het ook op. Dat gezin heeft hele andere behoeften dan iemand die iedere dag met verse ingrediënten kookt. Een gezin met kleine kinderen heeft andere behoeften dan een gezin met pubers.

Julie Morgenstern geeft in haar boek Organiseren van binnen naar buiten enkele voorbeelden ter inspiratie:

 • Etenvoorbereidingszone
  • Het langste stuk ononderbroken werkblad tussen gootsteen en de koelkast, of koelkast en kookplaat.
  • Het is bedoeld om tijdens het wassen, snijden, mengen en kruiden goed bij water, voedsel en kook apparatuur te kunnen.
 • Dagelijkse kookzone:
  • Rond de kookplaat staan je pannen en rond je oven de bakvormen. Het overige kookgerei en pannenlappen liggen bij voorkeur in een lade onder of naast je kookplaat
 • Dagelijkse bordenzone:
  • Borden, glazen en bestek voor dagelijks gebruik kun je het best opbergen in de buurt van de vaatwasser of de gootsteen. Je kunt ze dan met een minimum aan inspanning opbergen na de afwas.
 • Tafeldekzone:
  • Als de tafel niet in de keuken staan, dan hoeft deze niet in de keuken te zijn. In de buurt van de tafel is dan handiger. Hier bewaar je placemats, tafelkleden, servetten en onderzetters.
 • Voedselvoorraadzone:
  • Naast de koelkast en vriezer heb je nog ruimte nodig om voorraad te bewaren die niet gekoeld bewaart hoeft of mag worden. Het hangt een beetje van je ruimte af of je dit allemaal bij elkaar kunt bewaren of je moet schipperen met de ruimte.

Els Jacobs heeft ook een goed motto om in je achterhoofd te houden: Het is eenvoudiger om je huis aan je gewoonten aan te passen, dan je gewoonten aan je huis.

Een zone-indeling gaat dus om het in kaart brengen van jouw gewoontes en om de spullen die bij deze gewoontes horen bij elkaar op te bergen op een voor jou logische plaats. Hierbij kun je het beste ook rekening houden met de frequentie waarin je spullen gebruikt. Lees er hier meer over.

Pak nu het lijstje van vorige week erbij.

 • Cluster jouw activiteiten in groepjes en geef deze een naam (als je dat nog niet hebt gedaan).
 • Maak een plattegrond van de opbergplekken in jouw keuken en schrijf daarin steeds een naam die je aan een cluster van activiteiten hebt gegeven. Op deze plek ben je van plan de spullen op te bergen die bij dit cluster horen. Mocht je indeling niet blijken te werken, dan kun je hem later altijd weer aanpassen. Het is bedoeld als hulpmiddel om het maken van keuzes tijdens het opruimen te vereenvoudigen.

Gebruik de rest van de komende 14 dagen om iedere dag een stukje binnen 1 zone op te ruimen. Ik adviseer te beginnen met de zone waarin jouw servies zich bevindt.

Wil je voorbeelden zien hoe je servies op zou kunnen bergen? Klik dan hier.

Heel veel succes en plezier!