De keuken – voorbereiding

Weekopdracht - Week 33

aan de slag in de keuken - 1 - websiteDe keuken

Iedere dag vinden hier talloze handelingen plaats. Handen wassen, ontbijt klaarmaken, koffie of thee zetten, koken, maaltijd voorbereiden. Soms ook minder gebruikelijke dingen zoals post sorteren, opmaken en/of tandenpoetsen.

In de weekopdrachten van de komende weken gaan we aan de slag met de keuken.

Deze week gaat het om inventariseren en mindset. Vanaf volgende week gaan we iedere dag 15 minuten lang orde scheppen in de keuken. (Of minder, wanneer 15 minuten te veel voor je is, maar daarover volgende week meer.)

Concreet voor deze week:


  1. Beantwoord de volgende vragen:
  • Wat doen jij en je gezin allemaal in de keuken?
  • Wat doe je er nu niet, maar zou je er wel willen doen?
  • Wat doe je er nu wel, maar zou je niet meer willen doen?

Schrijf de antwoorden ergens op, zodat je er op terug kunt grijpen tijdens het opruimen van de spullen.


  1. Regel een rol vuilniszakken, 3 kratten of dozen en een timer voor als we volgende week echt aan de slag gaan.

  1. Stel jezelf in om slechts dat wat noodzakelijk is in de keuken te bewaren.
  • Less = more.
  • Hoe minder hoe beter.
  • Wat gebruik je deze week met plezier? Schrijf dat op!
  • Wat heb jij nodig om ervoor te zorgen dat je volgende week tijdens het maken van de beslissingen tijdens het opruimen van de keuken gaat voor weinig spullen die allemaal prettig zijn in gebruik en ook daadwerkelijk gebruikt worden?

Kom je deze week spullen tegen die je niet met plezier gebruikt (een pan die altijd aankoekt, servies met barsten) gooi deze dan meteen weg. De eerste stap is dan alvast gezet.

Schoonmaakgemak heeft topprioriteit in de keuken! Hoe minder spullen, hoe makkelijker je kunt schoonmaken. Alleen spullen die je regelmatig gebruikt verdienen een plek in deze centrale plek van je huis.

Een leeg aanrecht maakt niet alleen makkelijker schoon, het nodigt ook uit om voedzame maaltijden te bereiden. Bovendien, als leeg de norm is, is het makkelijker om aan het einde van de dag het aanrecht weer in “normaal” stand terug te brengen. Als er standaard al veel dingen op staan, dan zie je minder makkelijk dat er langzaam aan steeds meer spulletjes bij komen te staan. Alsof ze verstoppertje spelen achter het koffiezetapparaat!

Als je nu bedenkt, maar daarvoor heb ik noooooit genoeg kastruimte. Denk dan eens terug aan je meest recente vakantie. De keukens daar zijn vaak compact, maar de kasten echt niet helemaal vol (en vaak zijn het ook maar een paar kastjes). Alleen dat wat noodzakelijk is staat erin. Zodat jij niet misgrijpt in je vakantie en je niet hoeft te zoeken. Dat is ook wat je in je eigen huis na kunt streven.

Bewaren

Bewaren