De huiskamer – Voorbereidende schrijfopdracht 2

Weekopdracht week 4

De huiskamer - Voorbereidende schrijfopdracht 2

Deze week gaan we verder met de voorbereiding voor de huiskamer. Een goede voorbereiding is het halve werk!

In de huismaker zijn er 2 veel voorkomende problemen:

Spullen hebben geen thuis. De uitdaging en kunst is om bergruimte te vinden of te maken in je huiskamer waarbij je álles op kunt bergen in de buurt van de plek waar het gebruikt wordt. Alle spullen hebben een vaste plek, een eigen thuis nodig. Dat zijn in de huiskamer al best veel spullen. Zorg er daarom voor dat spullen die je NIET in de huiskamer gebruikt, ook niet in de huiskamer worden bewaard.

Emotionele waarde. In de huiskamer kunnen complete collecties staan van spullen die helemaal niet gebruikt worden, waar je niet meer van geniet en die je toch nog niet weg wil doen. Bekijk deze kritisch. Wil je dit echt bewaren en zo ja is het echt nodig om in de huiskamer te blijven? Is de collectie nog wel ‘levend’?

Vorige week heb je opgeschreven wat je allemaal in je huiskamer doet, wilt gaan doen en doorgestreept wat je er niet meer wilt doen, ook al gebeurd dat nu wel. Deze week ga je activiteiten die bij elkaar horen clusteren in hoeken of zone’s. Dit is een belangrijke stap, omdat het voorkomt dat je eindeloos aan het opbergen blijft van steeds dezelfde spullen op andere plekken. Door actief aan de slag te gaan met het maken van zones komen dezelfde spullen ook op dezelfde plekken terecht. Ook al duurt dat even, omdat je dan eerst 'rond' moet zijn. Tenzij er natuurlijk een goede reden is om deze niet bij elkaar te houden. Ik wil de scharen bijvoorbeeld niet allemaal bij elkaar. De stofschaar ligt bij de verstelspullen, de kruidenschaar ligt in de keuken en de papierschaar in de administratiehoek.

Voor deze week bestaat de voorbereiding uit:

  1. Voeg activiteiten die volgens jou logisch bij elkaar horen samen en geef ze een voor jou logische naam.

Hoeken/zones in de huiskamer zijn bijvoorbeeld:

  • Relaxhoek – lezen, visite ontvangen en tv kijken.
  • Handwerkhoek – schilderen, kleien, breien.

In de meeste huizen zijn er in de huiskamer 2 tot 5 zones te onderscheiden. Heb je er (veel) meer? Kijk dan of je er niet een paar logisch kunt samenvoegen.

De algemene bewaarprincipes zijn:

  1. Bewaar de spullen die je bij elkaar gebruikt, bij elkaar op dezelfde plek waar je ze ook gebruikt.
  2. Bewaar gelijksoortige spullen bij elkaar tenzij er een hele goede reden is om dat niet te doen!
  1. Maak een plattegrond waarbij je de verschillende hoeken of zones in je huiskamer tekent. Hierbij mag je dromen. Trek je daarbij niks aan van de meubels. Die zou je kunnen verschuiven. Met muren en deuren kun je beter wel rekening houden. Dat verandert niet zo makkelijk!
  1. Kijk tenslotte nog een keer naar het artikel over bewaar/beslisregels opstellen. Welke wil jij gaan gebruiken als je volgende week daadwerkelijk aan de slag gaat in jouw woonkamer?