Beslissingen maken over het servies

Beslissingen maken over het servies - Opruimen is beslissen

Zet je kratten of dozen klaar en voorzie van een een label:

  1. Hier opbergen
  2. Elders opbergen
  3. Weggeven

Zoek maximaal 1 soort per keer uit. Bijvoorbeeld vandaag de mokken, morgen de glazen, overmorgen de platte borden etc. Door steeds een klein afgebakend stukje op te ruimen heb je steeds opnieuw succes en is het veel gemakkelijker om vol te houden.

Bepaal vooraf hoeveel je minimaal nodig hebt. De truc zit hem erin om hier voor je gaat opruimen over na te denken, omdat je anders je antwoord bijstelt aan de de hoeveelheid die je blijkt te hebben.

Heb je heel veel van 1 soort? Zet dan een timer op 15 minuten. (Of minder als je het minder lang vol kunt houden). Als de timer gaat zet je de kratten weg en ga je morgen verder met dezelfde categorie. Je maakt dus steeds eerst een categorie servies helemaal af voor je naar de volgende gaat. Maak de zone waarin je bezig bent steeds helemaal af voor je naar de volgende gaat.

Hoe kies je met welke stap je gaat beginnen?

  • Of: Je beantwoord de vraag: Waarvan zou ik het dagelijks het meeste plezier hebben als ik het opgeruimd zou hebben?
  • Of: Je Je begint met de mokken.

Schrijf in ieder geval op waar je mee gaat beginnen. Zodat je af en toe kunt spieken of je nog steeds bezig bent met datgene wat je je hebt voorgenomen.

En dan nu écht aan de slag!

Pak ze één voor één uit de kast.

  1. Is het nog heel?
  2. Word je er blij van?

Bij beide ja, dan gaat hij in hier opbergen.

Heb je een overschot en wil je hem bewaren voor feestjes of in je eigen reserve servies-doos? Dan gaat hij in elders opbergen.

Is het wel heel, maar word je er niet blij van? Dan mag het naar de kringloop, verkoop of een kennis. Stop hem in weggeven.

Is het stuk? Stop hem dan in de vuilniszak.

Pak de volgende.

  1. Is het nog heel?
  2. Word je er blij van?

Ga door tot je alles van het door jou gekozen soort servies hebt gehad.

Kun je niet uit de voeten met deze beslisregels? Maak ze dan voor jezelf op maat.

Tel het aantal in Hier opbergen. Komt dat overeen met wat je opgeschreven had voor dit soort servies? Zijn het er teveel? Overweeg dan elders opbergen of weggeven. En ga net zo lang door tot je uitkomt op het aantal wat jij in je keuken wilt en kunt bewaren.


Voor de leesbaarheid ga ik er even van uit dat je met de mokken bent begonnen, maar je kunt hier iedere soort servies invullen wat je hebt gedaan.

Is de plek waar je de mokken graag wilt gaan bewaren al vrij? Zet of hang ze dan meteen op hun plek. Is deze nog niet vrij? Laat ze dan nog even in de krat zitten tot je op die plek geweest bent en je ze terug kunt zetten.

Doe morgen hetzelfde voor de glazen of een ander soort servies wat binnen dezelfde zone valt als dat je vandaag hebt gedaan. Is de hele zone klaar, ga dan naar een volgende zone.

Ga net zo lang door tot je over al je servies een beslissing hebt genomen en je alle voorwerpen in de keuken in je handen hebt gehad en ze op hun nieuwe plekken staan. Kijk dan of je bedachte plekken goed blijken te werken en pas zo nodig aan.

Breng je Doos voor Feestjes of Reserveservies naar de zolder of de berging. Heb je meer dan 1 doos, kijk dan nog eens kritisch. Is het echt nodig om dat allemaal te bewaren? (Ik weet niet hoe groot jouw feestjes zijn, dus wie weet heb jij wel 3 dozen nodig). Overweeg om meer in weggeven te stoppen tot je op een redelijk aantal uitkomt.

Maak een beslissing over het servies wat weg gaat en zorg dat dit binnen 2 weken uit je huis is verdwenen. Anders blijft het erbij en vinden ze vanzelf hun weg naar je kastjes weer terug. (Ja echt waar, het is alsof ze pootjes hebben).