Als je opruimt per locatie wat werkt dan het best?

Als je opruimt per locatie wat werkt dan het best?

Begin in 1 ruimte. Zorg dat het een ruimte is waar je het liefst dagelijks komt en waar je je flink aan irriteert. Hoe meer irritatie hoe beter! De slaapkamer, woonkamer of keuken zijn uitstekende startpunten.

Waar begin je dan in die ruimte?

Begin aan de horizontale oppervlakten. Dus tafel, bed, aanrecht, de vloer en tenslotte bovenop kasten. Kies er een klein deel van uit en blijf bij dat deel tot dat helemaal klaar is (ook al kost dat meerdere dagen). Kies dan de volgende keer een kleiner deel uit. Het werkt prettiger als je een deel helemaal af kunt maken.

Als een deel af is, kies je een volgend deel uit in dezelfde kamer! Blijf net zo lang met kleine stapjes opruimen van de horizontale oppervlaktes in deze ruimtes tot je die allemaal gehad hebt. Begin dan aan de inhoud van de kasten en ander opbergmiddelen in die ruimte. Laat je niet verleiden door andere kamers die ook aandacht nodig hebben. Dat komt wel. Richt je opruimenergie op deze ene ruimte tot hij helemaal klaar is. Daarna kies je een nieuwe ruimte uit.

Bijhouden

Als je een stukje van je ruimte klaar hebt, zorg dan dat je iedere avond tijdens het vaste opruimrondje die plekken meeneemt waar je al mee klaar bent. Begin altijd bij dit rondje bij de horizontale oppervlaktes die je al goed hebt opgeruimd en opnieuw hebt ingericht. Dat laatste kan betekenen dat ze gewoonweg leeg zijn. Zorg dan dat ze iedere avond opnieuw leeg zijn.

Op deze manier gaat het opruimen als een olievlek door deze ruimte. Door het bijhouden voorkom je dat je na een paar weken het gevoel hebt weer van voor af aan te moeten beginnen.

Kortom:

  • Begin in 1 ruimte en maak die helemaal af voor je naar een andere ruimte gaat
  • Begin bij de horizontale oppervlakten
  • Houd het dagelijks bij