Alle schoenen verzamelen!

Weekopdracht week 26

Alle schoenen verzamelen!

Deze week staat de weekopdracht in het kader van schoenen. Mooie schoenen, lelijke schoenen, nog-nieuw-in-de doos-schoenen, heb-ik-altijd-aan-schoenen en moeten-eigenlijk-naar-de-schoenmaker-schoenen. Het gaat ook om je slippers, pantoffels en laarzen. Alles wat je aan je voeten doet en geen sok is dus.

alle schoenen verzamelen

Stap 1: Vragen vooraf

Hoeveel schoenen denk je dat je hebt?

Hoeveel schoenen denk je dat je echt nodig hebt?

Heb je bijzondere schoenen nodig om bepaalde activiteiten te doen?

Ik heb bijvoorbeeld schoenen waarmee ik in een gymzaal kan lopen en schoenen die prettig zijn voor op een boot. Die gebruik ik niet zo vaak, maar ik wil ze wél in mijn verzameling houden. En dan niet 10, maar 1 fijn paar per bijzondere gelegenheid. Ik heb ook 1 paar schoenen voor klussen en andere viezigheden, zodat ik niet bang hoeft te zijn dat mijn goede schoenen onherstelbaar beschadigd raken.

Wat zou een mooi aantal zijn voor de opberg mogelijkheden die je hebt ? (Oftewel: Waar streef je naar?)

Tip: schrijf je antwoorden op deze vragen ergens op!

hoeveel paar schoenen denk je dat je hebt - opschrijven

Stap 2: Alle schoenen verzamelen

Verzamel al je schoenen (alleen je eigen schoenen en eventueel na afloop daarvan de schoenen van jonge kinderen die hier nog niet zelf keuzes in kunnen maken) op 1 plek. Ook de schoenen die je al weggezet hebt voor de winter en die voor “ooit” en "bijzondere gelegenheden".

Tip: Zet je schoenen op kranten om je vloer te beschermen als ze erg vies zijn.

Hoeveel schoenen zijn het in totaal geworden?

Heb je het aantal over- of onderschat?

Tip: Heb je meer dan 15 paar schoenen? Maak eerst categorieën of groepjes van schoenen die min of meer op elkaar lijken/dezelfde functie hebben. Bijvoorbeeld:

Nette schoenen, Bos/wandelschoenen, Zomerschoenen, Laarzen, Sandalen, Sneakers, Slippers. Beslis bij stap 3 steeds eerst over alle schoenen binnen 1 categorie en ga dan pas verder naar de volgende categorie.

Door te zien hoeveel schoenen je van een bepaalde categorie hebt kan het makkelijker zijn om knopen door te hakken.

Stap 3: Eén voor één beslissen welke je wil houden en welke niet

Gebruik 3 kratten (of 3 stapels):

  1. Deze wil ik houden.
  2. Deze wil ik houden, maar ze moeten eerst worden onderhouden of gerepareerd.
  3. Deze gaan weg.

Tip: Als een paar schoenen niet past of je voeten gaan pijn doen als je ze draagt, doe ze dan weg. Extra pijn tijdens het dragen van je schoenen, maakt je leven niet eenvoudiger.

doen schoenen pijn doe ze dan weg

Pak het eerste paar schoenen. Houd ze vast en kijk er eens naar. Pas ze eventueel aan.

Vragen die je zouden kunnen helpen zijn: Hoe vaak draag je ze? Zou je ze vaker willen dragen? Passen ze bij wie je nu bent? Passen ze bij hoe je je leven zou willen leiden? Zijn ze prettig en fijn om te dragen? Vind je ze mooi? Geven ze je een goed gevoel? Word je er blij van? Neem je de moeite om ze te onderhouden als ze dat nodig hebben? Zou je ze in de winkel kopen als je ze nu tegen zou komen?

Lastig praktijkvoorbeeld

Die speciale schoenen die zo mooi kleuren bij het jurkje en waarvan eindeloos geduurd heeft om ze te kunnen vinden (en bovendien ruim boven budget waren!) die kan ik toch niet weg doen, ook al draag ik ze nooit? Ik word er nog zo blij van als ik ze zie!

Geef eens antwoord op de volgende vragen:

  • Kun je erop lopen?
  • Past het jurkje nog en trekt je het ook aan?
  • Zijn de schoenen ook met andere kledingstukken te combineren?
  • Kan het jurkje ook met andere schoenen?
  • Kun je deze schoenen, als je echt heel blij van dit paar wordt, zonder dat je ze ooit draagt, als decoratie zien? Kun je ze dan een plek geven waar ze decoratief tot hun recht komen?

Soms is de conclusie: Sommige schoenen kunnen het beste decoratief zijn!

schoenen decoratie
Maak 1 voor 1 een beslissing over je schoenen. Pak pas een volgend paar als je een keuze voor 1 van de 3 kratten of stapels hebt gemaakt en je schoenen daar in liggen. Pak steeds willekeurig een paar schoenen die het dichtste bij je liggen. Ze komen toch allemaal aan de beurt. Probeer de verleiding te weerstaan om eerst die schoenen te pakken waarvan je de beslissing eigenlijk al denkt te weten. Dit remt enorm.

Tip: Voor als je écht vast zit: Wat is jouw persoonlijke top 3

Als je merkt dat je echt “vast” komt te zitten gooi het dan eens over een andere boeg. Leg het paar wat je vast hebt even weg en zoek je 3 favoriete paar schoenen uit. Zet die voor je neer. Wat hebben deze schoenen wat maakt dat je ze zo als favoriet aan kunt wijzen? Kan dat gevoel je helpen om ook voor je andere schoenen betere keuzes te maken?

wat vertelt de top 3

Tip: Voor als je toch blijft twijfelen: Twijfelstapel

Als dat nog niet werkt, hanteer dan een twijfelstapel. Laat van het verschil tussen wat je uiteindelijk bij je “deze wil ik houden” hebt neergelegd en je streven (Stap 1) afhangen wat je met de twijfelgevallen na afloop doet.

Blijf je twijfelen en heb je géén zwaar overschot aan schoenen? Doe de schoenen dan eens een dag aan en kijk hoe lang je ze aan kunt houden. Door ze te dragen kun je er of achter komen dat je ze vaker wilt gaan dragen, of achter de reden waarom ze steeds achteraan in de rij blijven staan.

Heb je al veel te veel schoenen in je “deze wil ik houden” liggen? Overweeg dan of de twijfelgevallen alsnog kunnen gaan.

Ga door tot je over al je schoenen een beslissing hebt genomen.

Stap 4: Even pas op de plaats: ga je ze echt (laten) onderhouden en/of repareren?

Bekijk je schoenen in “Deze wil ik houden, maar ze moeten eerst worden onderhouden of gerepareerd”

Wees eerlijk tegen jezelf. Ga je dat écht zelf doen, of laten doen (door bijvoorbeeld een schoenmaker)? Zo ja, doe dat dan zo mogelijk meteen of leg ze klaar in je fietstas of auto om weg te brengen. Is het antwoord nee, doe ze dan alsnog weg.

Stap 5: Eindevaluatie en bijstellen

Hoeveel wil je er houden (krat of stapel 1 en 2 samen)?

In hoeverre komt dat overeen met het aantal wat je je voorgenomen hebt (en hebt opgeschreven)?

Heb je veel meer schoenen gekozen om te houden dan je van plan was? Hoeveel te veel heb je? Maak een beslissing of je er óf meer gaat houden dan je van plan was, óf strenger te zijn en er meer weg doet en zo dichter bij je gewenste aantal uit komt.

Stap 6: De blijvertjes opruimen

Ruim je schoenen de schoenen die je wilt houden op. Kijk eventueel hier voor wat inspirerende voorbeelden.

Tip: Heb je veel schoenen, kijk dan of je de hoogte in kunt gaan. Door meer schoenen boven elkaar op planken of een schoenenkast te zetten kun je meer schoenen kwijt op een kleiner vloeroppervlak.

Extra Tip: Zet je zware schoenen laag en je lichte schoenen hoog.
Bron: Marie Kondo - Spark Joy

Tip: Voor gezinnen die de schoenen bij elkaar opbergen: Reserveer de lage planken voor de kleinste kinderen en de hoogste planken voor de langste volwassenen. Zo kan iedereen bij hun eigen schoenen en is het ook duidelijk welke plank voor wie is bedoeld.

Stap 7: Afronden

Bekijk je schoenen in “Deze gaan weg”. Zitten er schoenen in die je wilt verkopen? Zijn ze dat nog waard en wil je er écht een taak bij? Zet ze dan op de foto en plaats meteen de advertentie.

Zitten er schoenen bij die je wilt doneren? Leg ze dan klaar, bij je fiets of in de auto om dat zo snel mogelijk te gaan doen. Je kunt ze ook op “gratis af te halen” zetten zodat mensen ze kunnen komen halen.

Zijn ze stuk of kapot? Doe ze dan weg. Doe dat zo snel mogelijk.

Ruim de kratten, en eventuele kranten, op. Stofzuig of veeg de vloer als er veel vuil van je schoenen afgekomen is.

vakantietip - zonnetjeVakantie-tip: goed voorbereid op vakantie

Welke schoenen wil je meenemen op vakantie? Zet deze nu vast op je minimale inpaklijst! Moet er nog iets aan die schoenen gebeuren? Wacht dan zeker niet te lang met dat daadwerkelijk (laten) doen.

Succes!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren