Algemene tips voor servies

Algemene tips voor servies

Neutraal en tijdloos:
Servies is bij voorkeur neutraal en tijdloos. Dit helpt om ondanks combinaties van verschillende soorten toch een gevoel van eenheid te creëren.  Bovendien kun je het bijkopen wanneer er teveel is gesneuveld.

Multifunctioneel:
Multifunctioneel servies heeft de voorkeur boven allemaal aparte soorten voor ieder type drank of voedsel. Ik maak daarin alleen onderscheid in “koude” dranken en “warme” dranken en in platte en diepe borden (voor vloeibaar en vast voedsel). Zelfs dat is niet noodzakelijk, maar ik vind dat zelf wel prettig.

Een extra reden dat ik mijn diepe borden voor soep bewaar, is omdat ik ze ook gebruik als onderzetter onder het vergiet (om uit te druppen) en als bewaarplaats voor kliekjes in de koelkast. Oftewel multifunctioneel!

Kijk welk onderscheid jij nodig hebt om je prettig te voelen. Hoe minder verschillende soorten je nodig hebt, hoe minder ruimte je in je kast nodig hebt én hoe minder afwas.

Kleurcodering:
Wij hebben gekozen om dezelfde mokken in 3 verschillende (bijpassende) kleuren in de kast te hebben staan. De ene kleur heeft mijn partner altijd, de andere kleur is voor mij en de 3de voor bezoek. Door voor ieder gezinslid een eigen kleur te kiezen voor servies onderdelen die makkelijk in de war raken en de hele dag door gebruikt worden beperk je het gedurende de dag pakken van nieuw schoon servies. Hierdoor heb je minder afwas. Gedurende de dag is makkelijk te zien van wie welke mok is en deze gaat daardoor maar 1x per dag in de vaatwasser.

Stapelbaar:
Glazen en borden kies je bij voorkeur stapelbaar. Dat scheelt enorm veel ruimte.

Verschillende soorten naast elkaar, niet achter elkaar:
Zet alle glazen van dezelfde soort achter elkaar zoals in een bar. Zodat je bij meer dan 1 soort glas van ieder type iets vooraan hebt staan. Zet ze gesorteerd van groot naar klein van links naar rechts en NIET van achter naar voor met de kleinste vooraan. Ook het grootste glas kun je, wanneer je ze naast elkaar zet in plaats van achter elkaar, eenvoudig pakken.

Voorbeelden zien hoe je servies kunt opbergen? Klik hier!