Ja maar, wat moet ik dan me al mijn papieren die in mappen zitten en zo?

Ja maar, wat moet ik dan me al mijn papieren die in mappen zitten en zo?

Ik moet zeggen, dat ik zelf deze ja maar had tijdens mijn opleiding tot professional organizer. Ondanks dat ik thuis de papieren die ik bewaar makkelijk en snel terug kan vinden, had ik ergens de hoop dat er een “gouden tip” was hoe je nou écht een héél goed archief opzet en hoe je nou handig alle “oude” papieren in het “nieuwe” systeem brengt. Bij  voorkeur zonder daar heel veel tijd en energie aan kwijt te raken.

Het antwoord was: die papieren laat je zitten tot er voldoende tijd verstreken is en je ze met een gerust hart weg kan doen. Dan kijk je ze vluchtig door of er niet tóch iets tussen zit wat je niet had verwacht en wél wil bewaren en dan doe je de rest weg. Het is zonde om heel veel tijd en energie te besteden aan 100-en of 1000-en papieren terwijl de kans dat je nog iets nodig hebt heel klein is.

Dat kwam best als een schok eigenlijk. Toen ik erover nadacht was het ook opluchting. Het gaat om stapjes vooruit. Niet om wat je gedaan hebt nog eens over te doen, tenzij het nodig is om een stapje vooruit te komen. Daarom sorteren we losliggende papieren wel op jaartal. Daarom sorteren we de papieren van het laatste jaar wel op papieren waar je nog wat mee moet doen en stapeltjes per onderwerp die je moet bewaren. Dat is namelijk nodig om vooruit te komen en goed te beginnen met een manier van administratie doen, die als je het bij houdt weinig tijd en energie kost en relatief makkelijk is. De oude papieren die in mappen zitten helemaal uitzoeken helpt je niet vooruit en kost alleen maar veel tijd en energie.

Bevalt je huidige manier van bewaren van papieren je niet? Dan ga je het met nieuwe(!) papieren anders aanpakken. De oude mag je gewoon met rust laten tot er voldoende tijd is verstreken en dan mogen die allemaal weg. En aan dat idee, mag je best eerst even wennen.