Heb jij een koelkast, om goede ideeën die nu niet op je bord passen te bewaren?

Heb jij een koelkast, om goede ideeën die nu niet op je bord passen te bewaren?

Ken je dat, je hebt zoveel goede ideeën waar je nog wat mee wil doen, maar op dit moment heb je daar helemaal geen ruimte voor in je leven. Je bent al veel te druk! Toch ben je bang dat je het goede idee kwijt raakt als je er niet meteen iets mee doet. Wanneer je er eventueel wel de tijd voor zou hebben, over een tijdje, dan ben je dit  goede idee al lang weer vergeten! Een koelkast kan dan goed helpen. Ja inderdaad een koelkast.

Dat is de derde optie die zit tussen meteen handelen op basis van een goed idee, en dat in je al volle leven erbij proberen te proppen, en het idee helemaal vergeten. Goede ideeën kun je bewaren in een denkbeeldige koelkast. Dit kan een bestand op je computer zijn, een lade, een archiefmap, een speciaal notitieblokje of zelf Pinterest. Het is ook een goede plek voor die ideeën die je eerst even moet laten bezinken. Wil ik daar wel wat mee of niet?

Je hoeft het niet een koelkast te noemen. Ooit, Toekomst, Proefballonnen, Wensen, Dromen, Als-ik-ooit-nog-eens-tijd-heb, Zou-kunnen, Mogelijkheden en Misschien kunnen ook.

koelkast

Je kunt meerdere categorieën maken, als dat het voor jou makkelijker maakt, of het bij 1 overkoepelende naam laten. Maak het in ieder geval niet té fijnmazig. Less is more. Hoe minder categorieën je nodig hebt, hoe beter.

De 4 tips voor goed gebruik:

  1. Kies bij voorkeur 1 plek uit voor je goede ideeën en geef die een voor jou prettige naam.

  2. Schrijf goede ideeën die je invallen meteen op.


  3. Stop de notities van je goede ideeën bij voorkeur aan het einde van de dag, maar minimaal 1x per week bijvoorbeeld tijdens het doen van je administratie) in je koelkast. Dit geldt ook voor eventuele papieren/folders die bij dit goede idee horen. Houd deze apart van de papieren waar je daadwerkelijk wat mee moet doen.

  4. Bekijk 1x in de maand, bijvoorbeeld tijdens het archiveren, ook  de aantekeningen in je koelkast. Zijn alle ideeën nog steeds goed? Zo nee, doe ze dan weg. Heb je inmiddels tijd voor een nieuw project omdat een ander project is afgerond? Zo ja, welk idee komt het meest in aanmerking? Haal dat idee uit je koelkast en ga er wat mee doen.

Belangrijkste valkuilen:

Valkuil 1: Je stopt papieren en ideeën met een beperkte houdbaarheid in je koelkast.

Oplossing: Als je voor een bepaalde datum moet beslissen dan hoort deze in je actie/doen en niet in de koelkast. (Alternatief: hanteer een vervaldagensysteem/kietelmap)

Valkuil 2: Eenmaal in de koelkast, komt het er nooit meer uit en daardoor barst de koelkast uit zijn voegen.

Oplossing: Beoordeel regelmatig de inhoud van je koelkast. Gooi weg wat je niet meer relevant vindt.

Wordt de stapel in de koelkast te groot? Zet dan eens een stap terug. Je wilt je leven vereenvoudigen, toch? Helpen al deze verzamelde ideeën je om een eenvoudiger leven te leiden? Of benauwen ze je, omdat je niet het idee hebt dat je hier ooit wat mee gaat doen? Voel dan eens per idee of het je leven lichter maakt als je deze blijft bewaren, of dat je, hoe goed het idee ook is, er beter afstand van kan doen.

Niet alle projecten die je bedenkt, hoef je ook te doen. Bij eenvoudiger leven horen keuzes. Je kunt beslissen om je leven lichter en eenvoudiger te maken door minder te "willen" en te "wensen".

Het doel van de koelkast is, om goede ideeën die in je hoofd opkomen en je niet nu in je leven wilt en kunt inpassen een thuis te geven tot dat wel zou kunnen. De bedoeling is niet dat het een “moet-ik-ook-nog-allemaal-doen” stapel wordt ter grootte van de Mount Everest.

Met dank aan:

Opgeruimd leven met ADHD: Praktische organiseertips en –strategieën van Judith Kolberg & Kathleen Nadeau

Getting Things Done: Prettig en efficiënt werken zonder stress van David Allen