Achterstanden wegwerken deel 2

Achterstanden wegwerken deel 2

Je hebt alle papieren nu per jaar bij elkaar zitten. Zo niet, doorloop dan eerst achterstanden wegwerken.

Alleen de papieren van het afgelopen jaar óf van de jaren waarover je nog belastingaangifte moet doen hebben we nu nog nodig. De andere kun je samenbundelen en op een veilige plek zetten tot je ze met een gerust hart weg kan gooien. De kans dat je er nog ooit wat mee moet is heel klein. Zonde dus om je tijd en energie aan te besteden.

Oké de papieren van het afgelopen jaar (of van de jaren waarover je nog belastingaangifte moet doen): Bekijk deze papieren 1 voor 1. Sorteer ze op:

Doen – hierop moet je actie ondernemen, zoals betalen, bellen, declareren. Schrijf steeds op de rechterbovenhoek wat de bijbehorende actie is. Heb je veel papieren van 1 bepaalde actie? Bundel ze dan samen in 1 L mapje. Vaak gaat het sneller om in 1x alle rekeningen te betalen of in 1x alle declaraties af te handelen.

Bewaar – papieren die een bewijsfunctie hebben, waarop informatie staat die je moeilijke ergens anders kan vinden, of die je nodig hebt voor je belastingaangifte.

Leg de papieren die je wil Bewaren op stapeltjes met een onderwerp dat voor jou logisch is. Je kunt papieren op vele manieren sorteren, maar het werkt het beste als ze overeenkomen met de categorieën die in jouw hoofd zitten. Stel je zelf de vraag: Onder welk onderwerp zou ik dit papier zoeken als ik het ooit weer nodig heb?

Stop deze papieren per stapel in een afzonderlijke map en zet je bedachte categorienaam op de rug van de map. Wil je niet hoeven perforeren kies dan voor een hangmappensysteem (één onderwerp per hangmap) of als je weinig papier hebt een harmonicamap (één onderwerp per tabje). Wil je wel perforeren kies dan bij voorkeur voor smalle mappen, zodat je niet in de verleiding komt om meerdere onderwerpen binnen 1 map te plaatsen. Wil je dat toch, kies dan voor duidelijk gelabelde tabbladen. Raakt een onderwerp vol? Gooi dan de oudste papieren weg.

Weg – alle overige papieren mogen weg. Bijvoorbeeld reclamefolders, lege enveloppen oude kranten en tijdschriften etc. Versnipper privacy gevoelige papieren.

Moet je tussendoor stoppen, zorg dan in ieder geval dat ieder stapeltje met een post it aan de binnenkant in een afzonderlijk L-mapje gaat. Zo hoef je het ze de volgende keer niet opnieuw uit te zoeken.

Succes!