De afwas – Een ritme en bewaarplaats voor vuile vaat zonder vaatwasser

De afwas – Een ritme en bewaarplaats voor vuile vaat

Heb je een vaatwasser? Lees dan dit artikel.

Door de afwas dagelijks te doen, stapelt het zich niet op, koekt het vuil niet aan en blijft het totaal te overzien. Sommige mensen doen het vaker en dat is ook prima. Minder dan 1 keer per dag is echt niet aan te raden.

Na het avondeten en voor het naar bed gaan is het een goed moment om de afwas te doen. Kies een moment daartussen wat voor jou en je huisgenoten goed werkbaar is. Is deze tijd echt niet mogelijk, kies dan een ander vast moment van de dag wat wel werkt in jouw huishouden.

Naast het 1x per dag doen van de afwas, heb je in de loop van de dag steeds beetjes vuile vaat die je ergens kwijt moet tot je gaat afwassen. Creëer daarvoor een vaatwasteiltje of kastje. Zelfs in kleine keukens is na het opruimen vaak ruimte om de vuile vaat op een vaste plek in een kastje te bewaren. Bekijk hiervoor je kastinhoud kritisch en ontdoe ze van spullen die je niet gebruikt, niet blij van wordt en je leven niet eenvoudiger maken. Wijs na afloop 1 kastje aan als plek voor de vuile vaat. Het vaatwaskastje noemen sommige mensen het. De spoelbak en het aanrecht blijven leeg en het toont de hele dag netjes in de keuken. Lukt dat bij jou (nog) niet, omdat de keukenkastjes nog te vol zijn, verzamel het dan in een teiltje op het aanrecht, maar niet in de spoelbak. Het lukt bijna niet meer om je handen goed te wassen of iets af te spoelen wanneer de spoelbak vol staat met vuile vaat en als je gaat beginnen met afwassen moet je eerst alle vaat er weer uithalen.

Ben je met meer mensen in huis en wil je deze taak rouleren, maak dan een schema wie wanneer verantwoordelijk is voor het afwassen en afdrogen en hang die op een zichtbare plek in de keuken. Hiermee voorkom je discussie en is voor iedereen duidelijk wie vandaag moet afwassen en afdrogen. Samen de afwas doen is bovendien ook een goed moment om bij te kletsen en samen de dag van vandaag of morgen door te nemen.

Je hiervoor bijvoorbeeld dit voorbeeldschema gebruiken: Afwasschema pfd A5

Kortom:

  1. Doe de afwas minimaal 1x per dag
  2. Kies een vast moment waarop je de afwas doet
  3. Bewaar je vuile vaat in de tussentijd in een kastje of teiltje (niet in de spoelbak)
  4. Maak eventueel een schema wie wanneer verantwoordelijk is voor het afwassen en afdrogen