De afwas – Creëer een vaatwasser ritme

De afwas –  Creëer een vaatwasser ritme

Heb je geen vaatwasser? Lees dan dit artikel.

Wat is voor jou een fijne tijd om de vaatwasser “vast” te laten draaien? Kijk hierbij naar het moment dat je tijd hebt om hem uit te ruimen. Tel de tijd terug dat je programma loopt en zoek naar een moment van de dag waaraan je dat kan koppelen.

Zelf begin ik de dag graag met het uitruimen van de vaatwasser zodat gedurende de dag de vuile vaat meteen opgeruimd is. Daarom draait hij ’s nachts en het aanzetten van de vaatwasser zit gekoppeld aan het naar bed gaan. Sommige mensen ruimen hem graag uit tijdens het koken en hebben in de ochtendspits echt geen tijd om de vaatwasser uit te ruimen en dan draait hij overdag. Het aanzetten zit dan gekoppeld aan wanneer ze naar hun werk gaan, of wanneer ze ’s middags de kinderen uit school gaan halen. Zoek voor jezelf naar het beste moment om hem aan te zetten en uit te ruimen.

Het is ook goed om daarbij ook te kijken naar de geschikte frequentie. In sommige gezinnen draait hij 2x per dag en bij andere 1x per 2 dagen. Bij mij draait hij (bijna) iedere nacht. Hoe vaak heb jij het nodig dat jouw vaatwasser draait?

Een halfvolle vaatwasser draaien is natuurlijk zonde. Als je ervoor kiest om hem op je vaste moment niet aan te zetten kijk dan eerst kritisch of je het gaat halen tot het volgende moment dat je hem weer van plan bent om aan te zetten. Ook jouw ritme is belangrijk. Kijk dus goed of je niet in de problemen komt als je ervoor kiest om hem nu niet op je vaste tijd te laten draaien, omdat hij nog net niet helemaal vol zit.

Als je een vaatwasser hebt, dan is de gootsteen alleen om vuile vaat eventueel vooraf te spoelen. De vuile vaat bewaar je in je vaatwasser. Alleen als je zo snel nieuwe vaat genereert dat de vaatwasser nog niet klaar is dan kun je het tijdelijk(!) bewaren in de gootsteen tot je je vaatwasser weer voor je vuile vaat kunt gebruiken (Bijvoorbeeld tijdens feestjes). Gebruik je gootsteen en aanrecht niet standaard als bewaarplaats voor vuile vaat.

Neem de tijd om, wanneer de vaatwasser schoon is, deze op het door jou gekozen moment ook echt uit te ruimen. Een volle schone vaatwasser ondermijnt het systeem en zorgt dat je vuile vaat op andere plekken als in de vaatwasser gaat bewaren. Dat kun je voorkomen door echt de tijd te nemen om de vaatwasser op de door jou gekozen tijd uit te ruimen.

Kortom:

  1. Zoek een vast moment waarop je de vaatwasser aanzet
  2. Zoek een vast moment waarop je de vaatwasser uitruimt en neem hier echt de tijd voor!
  3. Bewaar vuile vaat in de vaatwasser en niet op het aanrecht

Printbaar hulpmiddel om je gekozen ritme op te schrijven en bij je vaatwasser te bewaren (als het geen inbouw is kan het met een magneetje erop)
Vaatwasser ritme maximaal 1 keer per dag PDF A5
Vaatwasser ritme maximaal 2 keer per dag PDF A5

Alternatief waarbij je de vaatwasser (bijna) helemaal niet hoeft uit te ruimen
Het is erg out of the box, maar met 2 vaatwassers kun je er 1 gebruiken om de schone vaat uit te pakken die je op dat moment wil gebruiken en de andere om de vuile vaat in te bewaren tot deze vol is. Is de “vuile” vol? Dan zet je het beetje afwas wat nog in de “schone” vaatwasser staat in de kast en zet je de “vuile” aan. De nu lege vaatwasser gebruik je om de vuile vaat in te bewaren. De rollen van de 2 vaatwassers draaien dus steeds om. Je gebruikt keukenkastjes alleen nog voor serviesgoed wat je bijna nooit gebruikt.